Az olasz szőlőtermesztés évek óta tartó válsághelyzetén nem minden termelő tudott felülkerekedni, de vannak, akik igyekeztek új ötletekkel, új vállalkozói megoldásokkal előrukkolni.
Egyikük, a híres szicíliai Mazzarrone régióban gazdálkodó Giovanni Mangiapane elmondása szerint 2018-tól egymást követték a válságok és gondok az ültetvényében, ezért alapos mérlegelést követően úgy határozott, hogy a szőlőültetvény egy részének felszámolását követően koktélparadicsom termesztésébe kezd.
Ehhez át kellett gondolnia, hogyan tudja a meglévő technológiát a paradicsomtermesztéshez igazítani.
A kísérleti fázisban lévő projekttől azt reméli, hogy nő az éves bevétele és korszerűsítheti a gazdaság gépesítését is. Az egyik dűlő helyén kialakított növényház szerkezete nagyon eltér a hagyományos növényházakétól, a 190 méter hosszú sorokban a növényeket egymástól 40 centiméterre ültetik, és két ágra nevelik. A 2,60 méteres sortávolság pedig lehetővé teszi, hogy akár traktorral is a sorok közé tudjanak menni, és így csökkentsék a kézimunka-igényt.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu