Mezőgazdasági hírek

Szokatlan módszerrel irtja a gyomokat a legújabb csodamasina

2021. január 29., péntek

Megjelent az európai piacokon az ausztrál Nufarm és a német Crop.Zone közös fejlesztésű, hibrid rendszerű gyomirtó robotja. A NUCROP névre keresztelt megoldás már elérhető a német, a francia, a belga és a holland gazdák és vállalkozók számára.  

Bő egy hónapja jelentette be Crop.Zone német mezőgazdasági-technológiai start-up, hogy stratégiai szövetségre lépett az Aacheni Egyetem által indulótőkével ellátott GSI GmbH-val és az Aacheni Kereskedelmi- és Iparkamarával. Ezzel belátható közelségbe került az, hogy a német-ausztrál együttműködésben létrehozott, forradalmian új technológiát használó gyomirtó robot az európai piacokon is megjelenhessen, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.Most a Future Farming adott róla hírt, hogy a NUCROP névre keresztelt hibrid elektromos növényvédelmi rendszer elérhetővé vált az első érdeklődők számára. A gyomirtás fenntartható alternatíváját Európában először a kiválasztott német, a francia, a belga és a holland gazdák próbálhatják ki.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, NUCROP ötvözi a fizikai és a vegyszeres gyomirtási eljárásokat. A módszer lényege, hogy először egy, az elektromosságot vezető folyadékkal kezeli a gyomnövényeket, amelyeket aztán egy elektromos kisüléssel pusztít el. A gyártó szerint ez a megoldás a hagyományos gyomirtási eljárásoknál sokkal hatékonyabb, és kevesebb energiát is fogyaszt.

A Crop.Zone és a Nufarm a kiválasztott partnerei segítségével több területen, több növénynél is ki fogják próbálni a NUCROP technológiát, mielőtt a tényleges kereskedelmi forgalomba hozás megtörténne. A gyártó szerint a technológia versenyképes árú alternatívát jelent a gazdák és a vállalkozók számára, különösen azoknál a növényeknél, amelyeknél a vegyszeres növényvédelmi lehetőségek korlátozottak, illetve amelyek termesztéséhez más jellegű megoldások szükségesek.

(A cikkben szereplő képek a Crop.Zone tulajdonát képzik.)

Forrás: agrarszektor.hu