Mezőgazdasági hírek

Szintet léphet, aki beépíti a precíziós drónokat a gazdaságába

2021. augusztus 4., szerda

Már nem jövőről beszélünk, ha a drónok mezőgazdasági hasznosságáról van szó. Egyre fontosabb szerepet töltenek be a pilóta nélküli légijárművek a világ számos iparágában, így a magyar gazdák földjein is. Számos olyan drónos megoldás elérhető itthon, ami adatalapú gazdálkodással támogatja a pontosabb, környezetkímélőbb munkavégzést – és még pénzt is segít spórolni. Ilyen megoldásokkal foglalkozik az ABZ Drone.

Akár apró fejlesztésről, akár átfogó digitális átállásról legyen szó, számos területen megéri a drónokba fektetni. Az ABZ Drone portfóliójában minden (drónnal végezhető) mezőgazdasági feladatra találhatók gépek, a hazánkban elérhető legszélesebb választékkal. Az adatalapú gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen szoftveres megoldásokat is biztosítják: hivatalos disztribútorként és magyarországi oktatási központként a Pix4D szoftverek használatát segítenek beépíteni a magyar gazdák mindennapjaiba. Több mint 10 éves mezőgazdasági tapasztalattal rendelkező csapatuk számos megoldást tud biztosítani bármilyen földterületen, emellett hét különböző felnőttképzési tanfolyamon oktatják ipari és mezőgazdasági drónok professzionális kezelését.

A legszélesebb permetező drónpaletta az ABZ Drone kínálatában: DJI Agras T10 és T30, és az egyedi szórórendszerrel szerelt Drone Volt WJH20

A drónok megfelelő működtetése elsősorban azon múlik, hogyan használjuk őket más eszközökkel együtt: olyan technológiákat kell választanunk, amelyek összhangban vannak a farmmenedzsment szoftverekkel, a földi gépekkel és a műholdképekkel is. Az ABZ Drone oktatásaik és saját szolgáltatásaik során is a fotogrammetriai szoftverek egyik globális piacvezetőjével, a svájci Pix4D programjaival dolgozik. A precíziós mezőgazdasági feladatokra használt Pix4Dmapper és Pix4Dfields arra lettek kitalálva, hogy könnyen és hatékonyan lehessen őket használni az előbb említett gazdálkodó rendszerekkel.

Hazánkban egyre többen érdeklődnek a permetező drónok iránt, mely területtel az ABZ Drone – növényorvost, légiforgalmi irányítót és nemzetközi okleveles drónpilótát is magába foglaló – csapata több éve kísérletezik. Az itthon elérhető legszélesebb permetező gépkínálattalrendelkeznek, megtalálhatók náluk az egyszerűen, felhasználóbarát módon irányítható DJI Agras T10 és T30 modelljei, valamint az ABZ és a Mould Tech mérnöki iroda partnerségével fejlesztett, egyedi szórórendszerrel szerelt Drone Volt Hercules 20 típusú drónja. Ahogy minden általuk forgalmazott gépre, a mezőgazdasági drónokra is garanciális vagy nem garanciális szerviz támogatást nyújtanak.

Török Gyula, az ABZ Drone ügyvezetője bemutatja a DJI Agras T20 és a Drone Volt WJH20 modellek közötti fő különbségeket a Sauska tokaji szőlőjében végzett tesztpermetezése keretében. Kattintson a videóra az indításához!Anyagkijuttató drónok mellett a precíziós pályázat keretében monitoring gépekre, kiegészítőkre és szoftverekre is lehet támogatást igényelni. Földmérésre, állapotfelmérésre, precíziós feladatok megtervezésére a legjobb választás ár-érték arányban a Yuneec H520E, vagy a centiméteres pontosságú RTK rendszerrel szerelt Yuneec H520E RTK. Ezek a rendkívül sokoldalú és moduláris drónok számos különböző feladatra használhatók különböző kiegészítőkkel (payloadokkal). A LaQuinta kamerával tonnányi értékes információ nyerhető a földről multispektrális felmérésekkel, az E20Tvx-szel hőkamerás felvételeket, az E90x 20 megapixeles, 360°-os kamerájával pedig részletgazdag fotókat, videókat, vagy akár térinformatikai felméréseket készíthetünk.

Yuneec H520E: az egyik legsokoldalúbb mezőgazdasági-ipari drón, ami különböző kiegészítőkkel kiválóan használható agrár monitoring és adatgyűjtő feladatokra

Azok számára is könnyen implementálható a dróntechnológia, akiknek még új a terület: az ABZ Drone hét különböző felnőttképzésen segít a szükséges vizsgákra való felkészülésben, a mezőgazdasági drónozás elméleti és gyakorlati alapjaiban. Egyéni és csoportos oktatáson képeznek továbbá monitoring, permetező, területmérő és 3D modellező drónpilótákat, akit pedig mélységében érdekel a Pix4D szoftverek professzionális használata, fotogrammetriai expert képzésen is részt vehet.

Ha beépítenéd a drónokat a gazdaságodba, vagy csak fejlesztenél a meglévő rendszereden, vedd fel a kapcsolatot az ABZ Drone-nal! A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel stratégiai partnerségben lévő csapatuk több száz agrár ügyfél fejlesztéseihez járult hozzá, és elkötelezett amellett, hogy innovatív eszközökkel segítse a magyar agrárium erősödését.

Forrás: agrotrend.hu