Mezőgazdasági hírek

Szinte minden gyümölcsöt veszélyeztet a keleti gyümölcsmoly

2019. augusztus 26., hétfő

A kertészeti kultúrákban sorra érnek be a különböző gyümölcs- és zöldségfélék. A termés mennyisége és minősége az idén is, akárcsak más években, változatos képet mutat, az egyikből bőven, a másikból szűkösebben terem. A tavaszra és a nyárra nem lehetünk különösebben panasszal, kivéve, ahol jég pusztított. Az augusztusi, igazi nyár kedvez az ízletes gyümölcsök és szezonális zöldségfélék bőséges választékának. A jó minőség biztosításához a növényorvosok folyamatos ténykedése nélkülözhetetlen. Szakértelmük a biztosíték az egészséges és növényvédőszer-maradék mentes termés biztosításában.

Az almafélék és a körte egy része már leérett vagy most érik, de az őszi és téli fajtákat még meg kell védeni a kártevőktől és betegségektől, sőt fel kell készíteni a termést a tartós téli tárolásra. Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, nem különíthető el, hogy valójában a mostani hányadik nemzedék lehet. Ha nem is tömeges a lepkék repülése, de folyamatossága miatt állandó rovarölő szeres beavatkozásra van szükség. Az almamoly mellett találkozni almalevél aknázó mollyal, almailoncával, tehát figyelemmel kell kísérni a lombozat egészségi állapotát is.

Nem hagyhatjuk ki a kalcium levélen keresztüli pótlását, illetve a gyümölcsök tárolási betegségek elleni kezelését sem a hátralevő időszakban. A kalcium nem vagy csak nagyon nehezen mozog a növényben, ezért időről  időre gondoskodni kell a pótlásáról, egészen a szüret előtti időszakig. A tárolási betegségek már most is jelen vannak a növényeken, illetve a termésen. Most még kevésbé okoznak látható tüneteket, kivéve, ha sebzés keletkezik a termésen, például egy rovarrágás, gyümölcsrepedés nyomán. Ilyenkor a gyümölcsmonília azonnal jelzi jelenlétét mindenki által ismert tüneteivel. Más kórokozók csak a télire betárolt gyümölcsön jelennek meg, de az okozott kár ekkor is komoly mértékű lehet, főként, ha a tárolási körülmények kedveznek a kórokozóknak. Ilyenek a tárolási hőmérséklet, páratartalom, páralecsapódás, szellőztetés hiánya lehetnek.

Gyümölcsmonília almán

Más gyümölcsökön szintén repked a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly. A kajszi már leérett, ezért a fő célpont az őszibarack, illetve a keleti gyümölcsmoly széles tápnövény köre miatt szinte mindent megfertőzhet. Az érőfélben levő őszibarackon, a kártétel hajtáscsúcson és gyümölcsben egyaránt megfigyelhető, de rejtetten a többi gyümölcsféle is veszélyeztetett. A későn érő birs a legtovább károsított gyümölcsféle, ezért védelme különösen nehéz. A kívülről egészségesnek tűnő termés is lehet a hernyóktól alaposan megrágott a magház környékén. A barackmolytól eltérően egy gyümölcsben akár több hernyó is táplálkozhat, ezért az okozott kár is jóval nagyobb.

Barackmoly kajszi termésében

Keleti gyümölcsmoly kártétele őszibarack hajtásán

Zsendül a szőlő is, a termést most a hajtáscsúcson jelentkező peronoszpóra tüneteken túlmenően a bogyó lisztharmat és a szürkerothadás tizedelheti meg.

Szőlő szürkerothadás

Fontos a prevenció a védekezésben, mert az első tünetek megjelenése után már igen nehéz megfékezni a kórokozók terjedését.