Mezőgazdasági hírek

Szinte minden gyümölcsmoly rajzik a csonthéjas ültetvényekben

2021. július 22., csütörtök

Az elmúlt hét időjárására a fülledt, meleg volt a jellemző. Déli áramlással több hullámban magas nedvességtartalmú frontok érték el az országot, mely jelentős mennyiségű csapadékot hozott. Az eső mennyisége tág határok között ingadozva több helyen villámárvizeket idézett elő, nagy károkat okozva. Több körzetben viharos széllel érkezett a vihar, és gyümölcsös ültetvényeket tett tönkre. A vihar okozta növénykárok mérséklésére azonnali növényvédelmi beavatkozás szükséges. A bőséges csapadék ezúttal a kórokozók terjedésének fog kedvezni, tehát e szerint kell megtervezni a permetezési menetrendet.

Almásokban és a körteültetvényekben a varasodás fertőzés újabb hulláma várható, ami a lombozatot és a gyümölcsöt egyaránt érinti. Folytatni kell a lisztharmat elleni kezeléseket is, mert a hajtáscsúcs fertőzés a jövő évi primer megbetegedés kiindulási alapja. Körtén, házi kerti körülmények között a körterozsda megjelenésére már számíthatunk. Az almamoly folyamatos rajzása miatt nem hagyhatók el a rovarölő szeres kezelések sem.

Körterozsda

Csonthéjas ültetvényekben a barackmoly kivételével minden gyümölcsmoly rajzik, tehát a feromoncsapda adatok figyelembe vételével ezekben a növénykultúrákban is védekezni kell.

Külön ki kell emelni a keleti gyümölcsmoly tömeges fogási adatait, mert a kártevő számos gyümölcsféle mellett a birset veszélyezteti leginkább, ami legkésőbb kerül betakarításra, a molynak pedig évi négy nemzedéke van.

Almamoly rágása

A párásabb és kevésbé meleg idő hatására a levéltetűfajok szaporodása ismét lendületet kapott, így kísérjék figyelemmel a kártevőcsoport növekedését!

Reális esély van a szőlőbetegségek járványos fellépésére, mert az időjárási viszonyok most különösen kedveznek a szőlőperonoszpóra, a lisztharmat, a szürkerothadás és a feketerothadás terjedésének. Azokban az ültetvényekben, ahol jégverést is okozott az elmúlt napok vihara, ott fokozott a kórokozók terjedésének a veszélye.

Dióburoklégy imágó

A dió ültetvényekben és szórvány fák környezetében fokozódott a nyugati dióburoklegyekrajzása. A kihelyezett ragacsos sárgalapok egyre nagyobb számban fogják a kártevőt. A korábbi évek megfigyelési tapasztalatai alapján most is elhúzódó rajzásra lehet számítani. A felszívódó hatású rovarölő készítmények kijuttatásával egyúttal mérsékelhetjük az almamoly dión okozott károsítását is.

Zöld vándorpoloskák

Szinte minden növénykultúrán tovább erősödött a poloskafajok egyedsűrűsége. Különösen sok figyelhető meg zöld vándorpoloskából és ázsiai márványos poloskából. A kifejlett kártevők mellett már nagyon sok lárva található, melyek többsége most még első-második lárvafokozatú. Erős fertőzés esetén már most érdemes megkezdeni a védekezést, mert később, a növények érése miatt képtelenség lesz betartani az élelmezés egészségügyi várakozási időt.

Forrás: agroforum.hu