Mezőgazdasági hírek

Szigorúbb szabályok a szarvasmarha-gümőkór megfékezésére – Itt a jogszabály!

2019. december 16., hétfő
Az új jogszabály a gümőkór elleni védekezésről szóló 65/2002. (VIII. 9.) FVM rendeletet váltja fel, és hamarosan hatályba lép. Szerteágazó teendőket jelöl ki az állattartó és a hatóság számára a betegség megfékezésére.

A gümőkór (TBC) rendszerint idülten lezajló, specifikus gyulladásos folyamatokkal, a megtámadott szövetek elhalásával, beolvadásával járó fertőző betegség, amely az emberben, a házi- és vadon élő emlősállatokban, valamint a madarakban egyaránt előfordul. Szarvasmarhában a Mycobacterium bovis okozza.

Csütörtökön megjelent az agrárminiszter 56/2019. (XII. 12.) AM rendelete a szarvasmarha-gümőkór elleni védekezésről, amely a kór elleni védekezés valamennyi elemét tartalmazza. Eszerint a korábban nem minősített szarvasmarha-állományok esetében valamennyi hathetesnél idősebb szarvasmarhán két intradermális tuberkulin-vizsgálatot kell végezni. Új szarvasmarha-állomány minősítését az állattartónak kell kezdeményeznie a járási hivatalnál az állat beszállításának megkezdését követő tizenöt napon belül.

A korábban nem minősített szarvasmarha-állomány a szarvasmarha-gümőkórtól hivatalosan akkor mentes, ha

a) valamennyi egyed hivatalosan mentes a gümőkór klinikai tüneteitől,

b) valamennyi hathetesnél idősebb szarvasmarhaegyed negatívan reagált

ba) a két intradermális tuberkulin-vizsgálat során, vagy

bb) az első intradermális tuberkulin-vizsgálat során, és a második vizsgálatot a nem kellett elvégezni, és

c) az első intradermális tuberkulin-vizsgálatot követően az állományba

ca) hathetesnél idősebb szarvasmarhát nem állítottak be,

cb) a beállított hathetesnél idősebb szarvasmarha negatívan reagált az intradermális tuberkulinpróba során,

cc) a beállított hathetesnél idősebb szarvasmarha a beállítást követően leghamarabb harminc nap elteltével elvégzett intradermális tuberkulinpróba során negatívan reagált, és a beállított állatot elkülönítették az állomány többi állatától mindaddig, amíg a beállított állatok negatívnak nem bizonyulnak, vagy

cd) beállított hathetesnél idősebb szarvasmarhák a szarvasmarha gümőkórtól hivatalosan mentes szarvasmarha-állományból származnak.

A szarvasmarha gümőkórtól hivatalosan mentes állományt a járási hivatal – ha a rendelet eltérően nem rendelkezik – évente ellenőrzi. A jogszabály részletesen bemutatja azokat az enyhítő körülményeket, amelyek pozitív teszteredmény esetén figyelembe lehet venni, és azokat a teendőket is, amelyeket a betegség észlelésekor el kell végezni.

A rendelet a kihirdetését követő tizenötödik napon lép hatályba.

Forrás: agrarszektor.hu