Mezőgazdasági hírek

Szárnyal a kukorica ára a világpiacon

2021. január 27., szerda

Kitartott a jó hangulat az agrárpiacokon kedden. Chicagóban a búza 2,8 százalékkal, a kukorica látványos 4,1 százalékkal, a szójabab 2,1 százalékkal, a repce pedig 4 százalékkal drágult. Párizsban is mind a négy kiemelten figyelt agrártermék, a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza is drágult. Ráadásul mind a négy a következő három határidőre került többe.

Az amerikai kukorica határidős árfolyama kedden jó négy százalékkal emelkedett, mivel a Kínába irányuló friss exportértékesítésekről szóló hírek újból felkeltették az Egyesült Államok és a globális gabonaellátás szűkülésével kapcsolatos aggodalmakat – közölték elemzők.

A szójabab a kukoricát követte magasabb szintre, és a brazil szójabetakarítás lassú kezdete miatti aggodalmak is megjelentek az árképzésben. A búza drágulása az ellátási aggályokra és azokra a hírekre támaszkodott, amelyek szerint Oroszország hivatalosan is elfogadta a búza exportadójának tervezett emelését.A kukorica nyeresége volt a legnagyobb százalékos arányban, ugrásszerűnek is nevezhető, miután az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) megerősítette, hogy 1,36 millió tonna amerikai kukoricát értékesítettek Kínába, ami július óta a legnagyobb ilyen adat.

“Ez egy klasszikus kereslet által meghatározott piaci helyzet” – mondta Rich Feltes, az RJ O’Brien kutatással foglalkozó alelnöke, megjegyezve, hogy egyes elemzők arra számítanak, hogy Kína 2020/21-es kukoricaimportja meghaladja az USDA jelenlegi, 17,5 millió tonnás előrejelzését.

A keddi kínai kukoricaértékesítés Rich Feltes szerint tükrözi “az amerikai kínálati aggodalmakat is, valamint az újabb hozamszükségleti elvárásokat is 2021-re az Egyesült Államokban”.

Európában is hasonló trendek érvényesültek. Egy tonna malmi búzáért 229,75 eurót adtak márciusra, ami 3,25 eurós pluszt jelentett. A forgalom nem volt kiemelkedő, 38 071 üzletet kötöttek a parketten. Májusra 22 781 kontraktus jött létre, itt is 3,25 euróval emelkedett a tonnánkénti ár, ami 224,75 eurós záróértékhez vezetett. A repce 1,5 eurós plusz után 438,5 euróba került tonnánként. A kukorica 215 euró/tonnás záró értéke 4 eurós drágulást jelentett. A takarmánybúza 208,6 euróba került a nap végén, ez 1,65 eurós áremelkedést jelentett.

Forrás: agroforum.hu