Mezőgazdasági hírek

Szántóföldi kísérletekben tesztelik a biobúzát

2020. november 6., péntek
Országosan hét helyszínen, több mint 20 búzafajtát tesztelnek, az eredményekkel segíteni kívánják a gazdákat abban, hogy a térségükben legjobban teljesítő fajtákat termesszék saját, ökológiai művelésbe vont területeiken. „Az országos kisparcellás ökobúza-fajtateszt hálózat elindításával nagy lépést teszünk a fenntartható mezőgazdaság előmozdításáért.”

Kisparcellás bemutatóterep a 2019-es németországi Öko-Feldtage biogazdálkodási expón

Fotó: ÖMKi

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), valamint vetőmagforgalmazó cégek, hazai gabonakutató- és nemesítő központok, illetve ökológiai gazdálkodók vesznek részt a kutatásban. Ökológiai gazdálkodási körülmények között, szántóföldi kisparcellás kísérletekben tesztelik a biotermesztés számára ígéretes hazai és nemzetközi búzafajtákat.

Az ÖMKi 2012 óta folytat úgynevezett on-farm fajtakísérleteket, mivel annak ellenére, hogy a szántóföldi ökológiai gazdálkodásban a kenyérbúza (Triticum aestivum L.) az egyik legfontosabb és legnagyobb területet lefedő kultúra, a hazai nemesítőházak nem foglalkoztak kifejezetten búza öko-nemesítéssel.

Fotó: ÖMKi

Vannak azonban olyan konvencionális nemesítésből származó fajták, amelyeket a nemesítő szakemberek alkalmasnak tartanak az ökotermesztésre. Ugyanakkor a környező országok vetőmagpiacán (így pl. Ausztriában) már megjelentek kifejezetten öko-nemesítésből származó, új búzafajták is, melyek hazai teljesítménye még kevéssé ismert.

Az idén októberben, országosan hét helyszínen, több mint 20 búzafajtával indított tesztek eredményei segíteni fogják a gazdákat abban, hogy a térségükben legjobban teljesítő fajtákat válasszák ki saját, ökológiai művelésbe vont területeikre.


Az ökológiai gazdálkodással foglalkozó szakemberek abban bíznak, hogy – összhangban az EU zöld megállapodással és a közösség biodiverzitási céljaival – a kutatás tovább erősíti a termelők sikeres átállását az ökológiai termesztésre, amelynek egyik alapvető feltétele a termőhelyhez alkalmazkodó, ellenálló fajták megválasztása.

További cél, hogy minél több egészséges, szermaradványoktól mentes biobúzaliszt kerülhessen a pékségekbe és a hazai fogyasztók asztalára.

Fotó: ÖMKi