Mezőgazdasági hírek

Súlyosan érinti a koronavírus az indiai baromfiágazatot

2020. október 2., péntek

India a világ harmadik legnagyobb tojástermelője Kína és az Egyesült Államok után. Az 1,3 milliárd lakosú ázsiai ország a negyedik legnagyobb csirketermelő a világon Kína, Brazília és az Egyesült Államok után.

A baromfitenyésztés több mint 50 millió embernek ad közvetlen és közvetett munkát a farmokon, a kereskedelemben, a takarmánygyártásban, a mezőgazdasági növények termesztésében, a logisztikában, az exportban és más területeken.

Indiában az egy főre eső tojásfogyasztás az elmúlt öt évben évi 30-ról 68-ra nőtt. Ugyanebben az időszakban a csirke fogyasztása az évi 400 grammról 2,5 kilogrammra emelkedett. Összehasonlításképpen a legtöbb fejlett ország felnőtt lakossága évente több mint 240 tojást és 20 kilogramm csirkét fogyaszt.

A feldolgozott csirkehús iránti kereslet évente 15-20 %-kal növekszik az országban. Az előállított termékek döntő hányadát belföldön értékesítik. Az előrejelzések szerint 2050-ig Indiában az állati eredetű fehérje fogyasztása várhatóan 94%-kal növekszik.

A koronavírus járvány miatt korlátozások súlyosan érintették az ágazatot, amely az utóbbi évek legrosszabb periódusán van túl. A helyzetet nehezítette a széles körben elterjedt álhír, miszerint a csirke vírushordozó. Emiatt a baromfihús értékesítése 80 százalékkal csökkent, a baromfihús ára felére esett és több mint félmillió ember vesztette el állását.

Az ország vezetőse komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a fogyasztókat ráébressze, hogy a csirkehús biztonságos. Az Indiai Baromfi Szövetség pedig támogatást kért a kormánytól a válsághelyzet javítása érdekében. A kormány a közelmúltban 2,1 milliárd dollár értékű pénzalapot jelentett be, amely javítana a szegmens helyzetén.

Forrás: agroforum.hu