Mezőgazdasági hírek

Súlyos milliárdokkal kártalanítják a magyar gazdákat: több százan jogosultak a pénzre

2020. július 6., hétfő

Összesen közel 5 millió baromfit kellett levágni március óta a madárinfluenza miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében – tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A kacsaállományt érintette a legnagyobb mértékben a járvány, több mint 1 800 000 kacsa leölését kellett elrendelni. Mint megtudtuk, eddig csaknem 400 baromfitartó számára adtak ki kártalanítási határozatot, akik összesen több mint bruttó 7 milliárd forintot kapnak majd.

Ahogy korábban az Agrárszektor is megírta, március 25-én a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma, akkor az állategészségügyi szakemberek 32.500 pecsenyekacsa leölését rendelték el. Ezt követően felgyorsultak az események Magyarországon, és Békés, majd Csongrád-Csanád megyében is megjelent a járvány.

Lapunk kíváncsi volt arra, összesen mennyi szárnyast kellett idén elpusztítani hazánkban a madárinfluenza miatt. A Nébih-től azt a választ kaptuk, a jelenleg érintett három megyében (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés) a járvány márciusi kezdete óta kitörés megállapítása, a betegség gyanúja vagy megelőzési célból csaknem 4,8 millió (pontosan 4.790.696) állat leölésére került sor. Hozzátették, számszerűen legnagyobb mértékben a kacsaállományt érintette a betegség, több mint 1.880.000 kacsa leölését kellett elrendelni.Azok az állattartók, melyek szárnyasait a madárinfluenza miatt le kell ölni kártalanítást kapnak. Állami kártalanításra jogosultak azok az állattartók, akiknek állatállományát a hatóság járványügyi intézkedésként felszámolja, leöli. Emellett a járványelfojtás során megsemmisített fertőzésközvetítő anyagokért, eszközökért, tárgyakért szintén jár kártalanítás a tulajdonosnak. A kártalanítás nem az ügyfél kérelmére indul, hanem egy jogszabályból fakadó, hivatalból induló eljárás. Alapfeltétele, hogy ne merüljön fel kizáró ok. Ilyen lehet például, ha az állattartás, illetve az ehhez kapcsolódó tevékenység nem a jogszabályok által előírt keretek között zajlik.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól azt is megtudtuk, eddig összesen hányan kaptak kártalanítást, illetve összesen mekkora összeg lett kifizetve az állattartóknak ezen a címen. Közölték, a jelenlegi (március vége óta tartó) járványban eddig összesen 389 tartó számára adtak ki kártalanítási határozatot az állategészségügyi szakemberek. Ezek összértéke bruttó 7.625.901.491 Ft, aminek több mint fele, bruttó 3.940.438.516 Ft már kifizetésre került.

Forrás: agrarszektor.hu