Mezőgazdasági hírek

Súlyos döntést hozott a kormány: ez rengeteg magyar baromfitartót érint

2022. február 7., hétfő

A kormány egyszeri 1,9 milliárd forint forrást biztosít a kacsa- és libatartók számára – jelentette be Nagy István agrárminiszter az ágazat szereplőivel történt egyeztetésen a Bács-Kiskun megyei Mélykúton, pénteken.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium célja minden mezőgazdasági ágazat esetében a gazdálkodók helyzetbe hozása és erősítése – írja közleményében az Agrárminisztérium. Nagy István arra emlékeztetett, hogy a baromfitartók számára kiemelten fontos állatjóléti támogatásokra fordított költségvetési keretösszeg 2010 óta folyamatosan emelkedik és mára elérte a 12 milliárd forintot. Ezt az összeget az utóbbi években rendszeresen kiegészítette a minisztérium az ágazat fejlődése miatt megnőtt támogatási igények minél magasabb fokú kielégítése érdekében. Ennek is köszönhető, hogy a 2021-ben az alapkerethez hozzáadott források egyharmada a kacsa- és libatartókhoz került – húzta alá a tárcavezető. A 2021-ben a már megemelt forrásokhoz képest is magasabb ágazati igény miatt most a kormányzat úgy döntött, hogy visszamenőleg kipótolja a kacsa- és libatartók számára az állatjóléti támogatásokat 1,9 milliárd forinttal.

Nagy István szerint fontos tény, hogy az Agrárminisztérium és jogelődjei 2008 óta a Baromfi Termék Tanáccsal szoros együttműködésben alakította ki ennek a támogatási formának a szakmai tartalmát, igénylését és felosztását, az ágazat által megfogalmazott elvárásoknak megfelelően, beleértve a negyedéves kifizetések és a visszaosztások rendjét is és ezt az együttműködést a jövőben is fenn kívánják tartani. Kiemelte, gazdálkodói jelzések alapján az állatjóléti támogatásokat gyakran úgy építik be a felvásárlási árakba egyes piaci szereplők, hogy figyelmen kívül hagyják, ha végül megváltozik az állattartóknak kifizetett támogatás mértéke. A miniszter álláspontja szerint ez az eljárás alkalmas a termelői bizalom megingatására, ezért mindenképpen visszaszorítandó. Elmondta még, hogy biztosítani kell a baromfiágazaton belüli egyensúlyt, amelyhez hozzájárul a források arányosabb elosztási rendje is. Emellett a tárca legkésőbb 2022 második felében új baromfi állatjóléti támogatás indítását tervezi a Vidékfejlesztési Program keretében, évi 12 milliárd forint értékben.

Tüntettek a víziszárnyas-tenyésztők pénteken Mélykúton, mert a kacsa- és libatenyésztők már két negyedévre vonatkozóan a nekik járó állatjóléti támogatásoknak csak a töredékét kapták meg az államtól. A termelők szerint a szakmai szervezetek sem képviselik kellőképpen az érdekeiket, ezért a Baromfi Termék Tanácsban és a többi szervezetben is tisztújítást követeltek. Ahogy az Agrárszektor korábban megírta, Nagy István agrárminiszter amerikai útját megszakítva utazott haza a tüntetésre, amelynek a végén meg is jelent a gazdák fórumára a tárca államtitkárával, Feldman Zsolttal és Farkas Sándor miniszterhelyettessel együtt. Nagy István itt jelentette be az 1,9 milliárd forintos egyszer támogatást, Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke pedig a teljes vezetés lemondását, de a tisztújításról is megállapodtak. Nagy István szerint a felvásárlási árakban a termelőknek, és a felvásárlóknak kell megegyezniük, ebben a kormány csak segítséget tud nyújtani, kora délutántól folyik az egyeztetés a miniszter, a termék tanácsi elnökök és a tüntető gazdák delegált képviselőivel – írja a HVG.

Forrás: agrarszektor.hu