Mezőgazdasági hírek

Sokkoló dologra derült fény: elhízást okoz az egyik legnépszerűbb növényvédő szer

2021. szeptember 6., hétfő

A kanadai McMaster Egyetem munkatársai szerint egy széles körben használt rovarirtó szer lehet a világszerte terjedő túlsúlyosságot okozó egyik tényező. A szóban forgó szer a 2020 eleje óta tiltott klórpirifosz.

Először igazolták, hogy egy vegyszer az anyagcserét megváltoztatva vezet túlsúlyhoz – írja az Index. A probléma oka az Európai Unióban 2020 eleje óta tiltott növényvédő szer, a klórpirifosz. A kutatók 34 gyakran használt rovar- és gyomirtó szer hatását vizsgálták egerek barna zsírszövetére. A Nature Communication folyóiratban közölt vizsgálat kimutatta, hogy a klórpirifosz lelassította a kalóriák égetését a zsírszövetben.A barna zsír a test kályhája, elégeti a kalóriákat, szemben a normális zsírszövettel, ami tárolja. Hőt termel, és megakadályozza, hogy normális fehér zsírként rakódjanak le a kalóriák. Már tudjuk, hogy a barna zsírszövet hidegben aktiválódik, vagy amikor eszünk – mondta Gregory Steinberg professzor, a kutatás szerzője.

A diétával és testmozgással járó életmódváltás ritkán vezet tartós súlycsökkenéshez. Úgy gondoljuk, a probléma oka, hogy a klórpirifosz takarékra állítja ezt kályhát. Steinberg szerint ha a klórpirifosz csak napi 40 kalória elégetését gátolja a barna zsírszövetben, az már elindítja az elhízás kialakulását. Hozzátette, hogy korábbi kutatások több, környezetben előforduló toxint kötöttek az emberek és állatok elhízásához, de az ő kutatásuk az első, amely kimutatta, hogy ezt nem a táplálékbevitel, hanem az anyagcserére gyakorolt hatás okozza. A professzor rámutatott, hogy bár az anyag emberre gyakorolt hatásáról nem készült vizsgálat, de az eredmény közegészségügyi jelentősége ettől igen nagy, és a tiltott növényvédő szerek úgy kerülhetők el, ha a vásárló importzöldség helyett helyi termékeket választ.

Forrás: agrarszektor.hu