Mezőgazdasági hírek

Sok gazdát érintő döntést hozott az agrártárca a mezőgazdasági mentőcsomagról

2020. július 20., hétfő
A vártnál is jelentősebb érdeklődés fogadta az agrárium és az élelmiszeripar válságmentő támogatási csomagját, a program első ütemében beérkezett csaknem négyezer kérelem keretösszege ugyanis meghaladja a 14 milliárd forintot. A túligénylések miatt az agrártárca úgy döntött, még a nyáron újranyitja az egyes kertészeti ágazatok és az élelmiszeripar szereplőinek elindított átmeneti támogatási programot.

Sikeresen zárult a Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő program első üteme – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy István. Az agrárminiszter szerint a mintegy 25 milliárd forintos mentőcsomag keretében nyújtott átmeneti támogatások iránt jelentős érdeklődés mutatkozott. A június 29-én megnyílt átmeneti programokra összesen több mint négyezren nyújtottak be kérelmet, az érintettek által igényelt összeg pedig meghaladta a 14 milliárd forintot.

A támogatások célja, hogy a mezőgazdasági termelés és az élelmiszeripari feldolgozás a koronavírus-járvány után is megmaradhasson a korábbi szinten, a gazdálkodóknak ne kelljen se a termelésüket, se az általuk foglalkoztatottak létszámát csökkenteni. Fontos, hogy ez az egyszeri hozzájárulás nem beruházási jellegű támogatás, hanem a meglévő munkahelyek védelmét és a cégek talpra állítását szolgálja. Ebből az összegből a saját vállalkozásukat, tevékenységüket erősíthetik meg az üzemek, a dolgozóikat pedig tovább tudják foglalkoztatni.

A 25 milliárd forintos keretösszegből az élelmiszeripar nyolcmilliárd forint, a baromfiágazat hárommilliárd forint, míg a dísznövényágazat 1,4 milliárd forintos támogatást kaphat. Az első körben a baromfitenyésztők és a sertéstartók, a halgazdaságok, valamint az élelmiszeripar és a dísznövényágazat képviselői nyújthatták be a pályázatokat.

A kérelmek feldolgozása megkezdődött, szeptemberben pedig az átmeneti támogatások kifizetését is megkezdi a Magyar Államkincstár

– hívta fel a figyelmet Nagy István.

A tárcavezető szerint az élelmiszer-feldolgozók, a kertészeti ágazat és a halgazdálkodási ágazat szereplői összesen mintegy nyolcvanezer foglalkoztatott után igényeltek támogatást. A vártnál is jelentősebb érdeklődés miatt úgy döntött a tárca – emelte ki a miniszter –, hogy az élelmiszeriparnak és az egyes kertészeti ágazatoknak elindított átmeneti támogatási programot még a nyáron újranyitják. A tervek szerint augusztus első felében ismét benyújthatják pályázatukat az érintett ágazatok szereplői.

Időközben elindult a válságkezelő program második üteme is, a kérelmeket július 27-ig várja a Magyar Államkincstár. A hatmilliárd forintos keretösszegre az anyajuh- és a szarvasmarhatartók, a méhészek, valamint a zöldségtermesztők pályázhatnak. A legutolsó ütemben, július 28-án a szőlő- és bor­ágazatnak, valamint a lótenyésztőknek és a kertészeti termelőszervezeteknek nyílnak meg a felhívások.

Forrás: agrarszektor.hu