Mezőgazdasági hírek

Sertéstartók, figyelem: módosult a PRRS-mentesítésről szóló rendelet!

2020. április 6., hétfő
A jelenlegi módosítás számos helyen pontosítja a korábbi rendeletet és összhangba hozza a tavaly kiadott Nemzeti PRRS Mentesítési Tervvel (NMT 4.0), valamint a szabályozás egyes részletkérdéseit is annak keretei között rendezi.

Megjelent az 5/2020 (III.20.) AM rendelet, amely többek között módosítja a sertésállományok sertés reprodukciós és légzőszervi szindróma vírus (PRRS) mentesítéséről szóló 3/2014 (I.16) VM rendeletet is. A vonatkozó jogszabály és az eljárások is többször változtak az elmúlt években, emellett a mentesítési folyamat során is számos olyan tapasztalat gyűlt össze, melyek a szabályozás egyes elemeinek finomítását tették szükségessé a mentesítésben eredményes hazai sertéstartók munkájának megőrzése, a fertőzés kockázatának csökkentése, valamint a mentesítést még be nem fejezők és a betegséget okozó vírustól megszabadulni nem képes sertéstartók esetében, a program eredményes befejezésének elősegítése érdekében, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A jelenlegi módosítás számos helyen pontosítja a korábbi rendeletet és összhangba hozza a tavaly kiadott Nemzeti PRRS Mentesítési Tervvel (NMT 4.0), valamint a szabályozás egyes részletkérdéseit is annak keretei között rendezi. A rendelet a mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól szóló 32/1999. (III.31.) FVM rendelet pár pontját is pontosítja, többek között új elemként engedélyezve a sertések számára fürkészhető, manipulálható anyagok közt a tőzeget.

Az Agrárszektor korábban is foglalkozott a Nemzeti PRRS Mentesítési Tervvel, és annak sikeres alkalmazásával: Hadat üzentek a veszélyes disznókórnak: 9 megyét már teljesen mentesítettek

Forrás: agrarszektor.hu