Mezőgazdasági hírek

Sertéspestis: Riadó, Nyugaton a helyzet változóban!

2019. január 29., kedd
A vírus gyors ütemben, hatalmas területeket átszelve terjed. Tavaly már kilenc EU-tagállamában mutatták ki az afrikai sertéspestist, és persze nem csak az öreg kontinens érintett. A sertés piaci árára drasztikus hatással lesz az, hogy Európa vagy Kína kezeli-e jobban a helyzetet.

Kínában februárban búcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt. A most következő a Disznó éve lesz, de csak az asztrológiában. A fizikai piac az afrikai sertéspestist nyögi tavaly augusztus óta. A kór egyre nagyobb területen sújtja az ázsiai országot: év végéig 21 tartományt ért el, 5000 esetet regisztráltak, ennek nyomán 600 ezer sertést kellett leölniük. Lazítás egyelőre mégsem várható a kereskedelmi szabályokban, de ez könnyen változhat a kínai helyzet romlásával vagy akkor, ha Európa legnagyobb sertésexportőreit eléri a járvány.

A 2016-os adatok alapján Európa élelmiszer-exportjának 8,5 százalékát adja a sertéshús kivitele, a húsexporton belül belül 62 százalékos a részesedése.

Szerencsére Németország és Spanyolország pillanatnyilag nem érintett az afrikai sertéspestisben, ahogy a malacelőállító Hollandia és az apavonalairól híres Dánia sem.

Kelet-Európában sokkal rosszabb a helyzet, hiszen a betegség Ukrajna irányából érkezett Európába. Bulgária, Cseh- és Észtország, Litvánia és Lettország, Lengyel- és Magyarország, legfőként pedig Románia érintett. Keleti szomszédunkban csak 2018-ban 240 ezer (!) esetet regisztráltak, a házisertés-állomány is súlyosan érintett. Csehországban 2017-ben sikeresen legyűrték a vírust, ennek során erőteljes vaddisznóirtást végeztek, és fokozták a telepeken a biobiztonságot.

Kína nemcsak a világ legnagyobb sertéstartója, de legnagyobb sertéshús importőre is,  azonban a teljes ország vírusmentességét várja el a beszállító féltől, a regionális mentességgel nem elégszik meg. A regionalizáció érdekében minden exportban érdekelt uniós tagállam tárgyalásokat folytat Kínával. Mint fentebb írtuk, ennek eredménye attól is függ, mennyire kényszerülnek rá az ázsiai országban a szabályok lazítására a húskínálat megcsappanása miatt.

A piaci elemzések Kína és Oroszország keresletének élénkülését várják 2019-re.

„Az ASP megjelenése mindezidáig az unió sertéshús-kínálatában nem okozott változást, ugyanakkor egy piaci átrendeződés bármikor megtörténhet” – nyilatkozta az agrárszektor.hu portálnak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára. A VHT szakembere szerint a Romániában felbukkanó sertéspestis az uniós piacot nem befolyásolta, ugyanakkor

a Belgiumban felbukkanó esetek a franciákat fenyegetik, a vírus ottani megjelenése pedig már hatással lesz az uniós árakra.

Belgiumban eddig 4000 házisertést kellett leölni a kór miatt, a járvány miatt 13 ország állította le innen induló szállítmányait. Magyarországon eddig csak a vaddisznó-állományban mutatták ki a vírust. Az első (2018. április 21-ei) Heves megyei észlelés óta az ország négy megyéjében (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg) összesen 336 vaddisznó mintából mutatták ki az afrikai sertéspestis kórokozóját. Nógrád megyében 15, Heves megyében 265, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 32, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 24 vaddisznóminta adott pozitív eredményt. Az utóbbi hónapokban

a Heves megyei góc mérete növekedett, de az M3 autópályától délre nem fordultak elő új esetek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Ukrajnával határos területéről szintén nem voltak új esetek. A környező országok közül Ukrajnában és Romániában a házisertések is érintettek a járványban, ezért volt szükség Hajdú-Bihar megye egy részét is megfigyelési körzetté nyilvánítani. A Románia és Ukrajna felől folyamatosan beáramló vendégmunkások nagy száma, az általuk illegálisan behozott állati eredetű élelmiszerek az ország távolabbi területein is állandó veszélyt jelentenek a betegség behurcolására.

A járvány terjedésének lassítása érdekében fontos

  • a vaddisznóállomány csökkentése és az elhullott állatok keresése, vizsgálata és ártalmatlanítása,
  • fertőzött ételmaradékkal, ragályfogó tárgyakkal se kerüljön sor a vírus elhurcolására,
  • az illegális élőállat-, valamint termékszállítások felderítése és megakadályozása.

A sertéstartóknak a következő lépéseket kell megtenniük, hogy megvédjék állományukat:

  • ellenőrzött, hivatalos helyről és megfelelő igazolásokkal rendelkező sertések vásárlása,
  • kerítés épségének, ezzel együtt a telep zártságának biztosítása,
  • idegenek, vadászok távol tartása a teleptől,
  • kéz-, láb- és járműfertőtlenítés,
  • a takarmányok igazolt és dokumentált beszerzése, az ezekre előírt várakozási idők betartása,
  • az állati eredetű élelmiszer-hulladék (moslék) és a zöldtakarmány etetési tilalmának szigorú betartása,
  • a beteg állatok kezelésére egyszer használatos eszközök alkalmazása.

Menczel Lászlóné szerint a sertéspestis fenyegetettsége ellenére a tavalyi felvásárlási árak kiegyensúlyozott szinten mozogtak, azonban év végére kis mértékben csökkentek. Jelenleg 350 forint az élősertés kilónkénti ára. Hogy ez milyen irányban és mértékben változik, nagyban függ attól, hogy megjelenik-e az afrikai sertéspestis a nagy sertésexportőröknél. Az extrém ragályos, a sertést 10 napon belül elpusztító vírus ellen még nincs vakcina, de már készül.

Forrás: agrarszektor.hu