Mezőgazdasági hírek

Segítség a halászatnak, támogatás a raktározáshoz

2020. április 27., hétfő

Az Európai Parlament pénteki rendkívüli plenáris ülése a COVID-19 negatív hatásának enyhítésére újabb mérséklési csomagot fogadott el. Többek között fokozott támogatáshoz jutnak az uniós halászok, akvakultúra-gazdálkodók és élelmiszer termelők.

A válságkezelésben a munkájukat szüneteltetni kényszerült halászok, a termelést felfüggesztő vagy visszafogó akvakultúra-gazdálkodók támogatása, a termelői szervezeteknek ideiglenes raktározóhelyhez adott segítség, és a nemzeti működési források rugalmasabb elosztása szerepel. A Parlament egy sor módosítást is elfogadott, amelyek az újonnan halászattal foglalkozókat és a hajó nélkül (azaz a szárazföldről) halászókat támogatják.

A módosításoknak köszönhetően a rendelkezésükre álló forrásokat már korábban kimerítő országok pedig a most bevezetett költségvetési rugalmasságot használhatják ki.

A döntés értelmében a tagállamok a lehető legrugalmasabban kezelhetik az eddig fel nem használt uniós strukturális alapokat arra, hogy csökkentsék a Covid19-járvány lakosságra gyakorolt hatását, azaz igényeik szerint csoportosíthatnak át forrásokat az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból, illetve a Kohéziós Alapból. Emellett a végrehajtás felgyorsítása érdekében egyszerűbbé válik a programok jóváhagyásának folyamata, a pénzügyi eszközök használata, és a számviteli ellenőrzés.

Az új szabályokkal az uniós gazdálkodók 200 ezer eurós határértékig alacsony kamatozású, vagy kedvező törlesztő részlettel rendelkező hitelhez vagy hitelgaranciához juthatnak. Továbbá megengedik a még meglévő vidékfejlesztési pénzek felhasználását a koronavírus- járvány elleni fellépéshez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu