Mezőgazdasági hírek

Rovarfehérjék: az EU továbbra is vizsgálja a jóváhagyás bővítését

2019. május 5., vasárnap

Az EU továbbra is stratégiai biztonsági koncepciót dolgoz ki a rovarfehérjék állati takarmányokban való felhasználására.

 

Európa évente mintegy 30 millió tonna szójababdarát importál a tengerentúlról. Ez sok állampolgárnak csupán környezetvédelmi okok miatt is tüske a szemében, ezért évek óta követelik a hazai fehérjenövények növekvő termesztését. Azonban, még ha Európában jelentősen is bővülne a termesztés, a szakértők szerint a mennyiségek még ekkor sem elegendőek a hazai állatállományok ellátására. Ezért újra és újra megvitatják a rovarok állati takarmányban történő felhasználását, mint alternatív fehérjeforrást- írja a Top Agrar.

Tom Vandekendelaere (Kereszténydemokrata és Flamand Párt) belga európai parlamenti képviselő kérésére most a Bizottság kijelentette, hogy a nem kérődzőkre vonatkozó engedély kiterjesztését a biztonságra vonatkozó stratégiai megközelítés keretében továbbvizsgálják. Jelenleg az EU-ban a rovarokat csak haltápként lehet feldolgozni.

Vandekendelaere továbbra is kiáll a téma mellett. „A tápanyagkörforgás lezárása és az önellátóvá válás érdekében távolabbra kell tekintenünk, és megoldásokat kell találni a fehérjeproblémára.

Az állati takarmánynak szánt rovarok tenyésztése véleményem szerint több mint megoldás, ez a jövő ”

– mondta az európai parlamenti képviselő.

Forrás: agrotrend.hu