Mezőgazdasági hírek

Retek termett a Nemzetközi Űrállomáson

2020. december 14., hétfő

Az űrhajósok már betakarították az első űrben termesztett retket.

Betakarította az első retkeket Kate Rubins, a NASA űrhajósa, amelyet a Plant Habitat-02 kísérlet részeként, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén termesztettek.

A kísérlet része az űrben történő élelmiszer-termelésnek, amelynek célja, hogy a folyamatos küldetések során a személyzetet friss élelemmel is el tudják látni.

Az erre tett folyamatos erőfeszítések során, bebizonyították, hogy a retek képes növekedni különböző típusú fények között és talajokban. A kísérletet retekkel hajtották végre, mert egy tápláló zöldség, amely gyorsan növekszik és genetikailag hasonlít az Arabidopsis-hoz, egy lágyszárú növény-típushoz, amelyet gyakran tanulmányoztak a mikrogravitációban.

“A retek egy másfajta növény, összehasonlítva az űrhajósok által korábban az űrállomáson termesztett leveles zöldségekkel, vagy a törpebúzával, amely az APH-ben termesztett első termés volt” – mondta Nicole Dufour, a NASA Advanced Plant Habitat (APH) menedzsere. Hozzátette: a különféle termékek termesztése segít meghatározni, hogy mely növények gyarapodnak a mikrogravitációban, és a legjobb változatosságot és táplálkozási egyensúlyt kínálják az űrhajósok számára a hosszú távú küldetések során.A NASA APH és Növénytermesztési Rendszerének (Veggie) korábbi kísérleteivel ellentétben, amelyek porózus agyaganyagot használtak fel lassan felszabaduló műtrágyával, ez a kísérlet pontosan meghatározott mennyiségű ásványi anyagon alapult. Ez a pontosság lehetővé teszi a növények által biztosított és felszívódó tápanyagok jobb összehasonlítását.

A növekedési kamra széles spektrumú vörös, kék, zöld és fehér LED-eket is használ, hogy sokféle fényt szolgáltasson és stimulálja a növények növekedését.

A NASA Kennedy Űrközpontjának kutatói figyelemmel kísérhetik a növények növekedését a kifinomult kontrolloknak és a növények termesztésére szolgáló kamrának több mint 180 érzékelőjének köszönhetően, amelyek lehetővé teszik számukra a helyiség vízellátásának, páratartalmának, hőmérsékletének és szén-dioxid-koncentrációjának szabályozását.

A NASA által közzétett alábbi videó bemutatja a  növények 27 napos felgyorsult növekedési folyamatát az űrállomáson.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu