Mezőgazdasági hírek

Rekordot döntött az európai báránypiac: kilőttek a felvásárlói árak

2020. július 28., kedd
Az elmúlt hetekben az európai báránypiacok továbbra is erősek maradtak, ugyan az egyes tagállamokban eltérően alakultak az árak, azonban összességében, árak tekintetében növekedést rögzítettek. Az árnövekedés eredményeként az EU-s bárányárak ismét a COVID-19 világjárvány előtti márciusi magas szintre emelkedtek, majd a 29. héten felülmúlták azt, ezzel elérve a 2020-as évi legmagasabb bárányár értéket, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az EU piacán alapvetően kínálati hiány van, miután az új-zélandi behozatal ebben az évben eddig erőteljesen csökkent. 2020 májusában Új-Zéland mintegy 4 061 tonnát exportált az EU-27-be, ami körülbelül egyharmaddal alacsonyabb az előző két év hasonló időszakában rögzített mennyiségekhez viszonyítva, olvasható a NAK oldalán.

Fentieken túl jelentősen mérséklődött az Egyesült Királyságnak az EU-27-be irányuló exportja is. Az Európai Bizottság által közölt hivatalos adatok szerint az EU-27 + Egyesült Királyság juhhústermelés 2020 első négy hónapjában 3,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, és a Bizottság által készített előrejelzés alapján elmondható, hogy az idei évben összességében 1,5%-os juhhústermelés csökkenés várható. Mindezek ellenére az Európai Bizottság az EU juhhús-önellátási szintjét az idei évre vonatkozóan 95%-ra becsülte, mely sok éves viszonylatban a legmagasabb értéknek tekinthető.

Elmondható továbbá, hogy a hónap végén kezdődő Eid-al-Adha muzulmán fesztivál egész Európában fokozza a bárányhús iránti keresletet, bár a fesztivál piacélénkítő hatása augusztus közeledtével egyértelműen mérséklődni fog, majd az áldozati ünnep lezárulásával – 2020. augusztus 3-val − megszűnik. Néhány országban a juhhús iránti keresletet fokozza továbbá az is, hogy németországi sertésfeldolgozó üzemekben és másutt is tömeges COVID-19 fertőzéseket regisztráltak.28. heti EU-s bárányár alakulás

A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2020. július 12-ével záruló, 28. héten 583,74 Euró/100 kg-ra emelkedett. Ez az érték 0,7%-kal magasabb, mint az előző héten volt és csak alig marad el a március közepén jelentett, a korlátozások előtti csúcsértékektől. Az árak azonban augusztustól várhatóan nem csak az áldozati ünnep lezárulásának köszönhetően kezdenek majd csökkenni, hanem azért is, mert az úgynevezett „újszezonos bárány” nagyobb mennyiségben kerül majd piacra.

A 27. heti árakhoz viszonyítva Olaszországban (+2,2%), Írországban (+1,9%) és Spanyolországban (+0,8%) emelkedtek az árak, ellentételezve a Lengyelországban (-3,9%) és Németországban (-3,5%) tapasztalt árcsökkenést.

29. heti EU-s bárányár alakulás

A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2020. július 19-ével záruló, 29. héten 0,4%-kal, 588,32 Euró/100 kg-ra emelkedett, mely érték a 2020-ban rögzített eddigi legmagasabb érték, és amely csaknem 17%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában rögzített ár.

A 29. hetén az árak a legfőbb juhtermelő országokban viszonylag stabilak voltak. De Hollandiában − ahol a sertéshús iránti kereslet erőteljesen mérséklődött − a bárány ára 4,6 %-kal, 611,05 Euró/100 kg-ra emelkedett.

Forrás: agrarszektor.hu