Mezőgazdasági hírek

Rájöttek a tudósok: így lehet magas a hozam a rosszabb minőségű talajokon is

2021. január 18., hétfő
A tudósok felfedezték azt a jelzést, ami megállítja a növények gyökereinek növekedését a kemény talajokban. Ezt a jelzést „ki lehet kapcsolni”, aminek következtében a növények gyökerei áttörhetnek ezeken a kemény talajokon. A szakemberek szerint a felfedezésnek óriási következményei lehetnek a mezőgazdaságban.

A kemény vagy összetömörödött talajok komoly kihívást jelentenek a modern mezőgazdaságnak, és akár 50%-kal is csökkenthetik a terméshozamokat, mivel a növények nem tudnak annyi gyökeret ereszteni, amennyire szükségük lenne. Ez a jelenség évi szinten komoly veszteségeket okoz a mezőgazdaságban. Európában több mint 33 millió hektárnyi olyan föld van, ahol a talaj hajlamos az összetömörödésre. A kutatók szerint sehol máshol a világon nem ilyen rossz a helyzet. A talaj összetömörödésének hatására a növények kevesebb gyökeret eresztenek, ami hatással van a víz- és tápanyag felvételre is. Annak ellenére, hogy ennek egyértelmű jelentősége van a globális élelmezésbiztonság szempontjából, a gyökértömörödésre adott válaszok alapjául szolgáló mechanizmus működése eddig nem volt világos.Ha megértjük azt, hogy a gyökerek hogyan hatolnak át a kemény talajokon, annak óriási következményei lehetnek a mezőgazdaság számára. Ezzel a tudással felvértezve olyan növényeket nemesíthetünk, amelyek ellenállóbbak a talajok tömörödése jelentette problémával szemben – ismertette Malcolm Bennett professzor, a Nottinghami Egyetem kutatója.

A professzor elmondta, hogy csapatának sikerült azonosítania, hogy a növényeknél egy etilén jelzés szabályozza a kemény talajra adott gyökérreakciókat. Ez pedig új lehetőségeket nyit a tömörödéssel szemben ellenálló növények létrehozására és kiválasztására. A kutatás során a tudósok számítógépes tomográfokat használtak, hogy helyben szemléltessék, hogyan reagálnak a növényi gyökerek a tömörített talajra.

A kutatás előtt azt feltételeztük, a talaj keménysége az, ami megakadályozza a növényeket abban, hogy mélyebb gyökereket eresszenek. De a képalkotási metódussal láthattuk, hogy a gyökerek még nagyon kemény talajokon is képesek átfúrni magukat, ha az etilén jelzést kikapcsoljuk – mondta el Sacha Mooney professzor, aki szintén a Nottinghami Egyetem kutatója.

A kutató hozzátette, hogy a csapatot nagyon felvillanyozta, hogy annak a lehetősége, hogy az új tudásnak köszönhetően a növények mostantól mélyebbre ereszthetik majd a gyökereiket, és hozzáférhetnek a korábban elérhetetlen erőforrásokhoz. A tudósok a kutatást és annak eredményeit a Science tudományos folyóiratban publikálták.

Forrás: agrarszektor.hu