Mezőgazdasági hírek

Pöttinger újdonságok

2020. július 15., szerda

A Pöttinger cég legújabb fejlesztési eredményei között a teljesítmény és minőségi mutatók mellett a környezet- és vadvédelemre is nagy hangsúlyt fektetett.

A Pöttinger cég új nagyteljesítményű modellel egészíti ki rendterítő gépválasztékát. A 16 rotoros HIT 16.18 T típus 17 m munkaszélességű és a nagy területteljesítmény mellett, a talajfelszín követő képessége is kiváló.

A farmok mérete folyamatosan növekszik, a betakarítás optimális időtartománya rövidül, ugyanakkor a munkaminőség iránti követelmény is emelkedik. Ezeknek az elvárásoknak kíván eleget tenni az új vontatott rendterítő berendezés. A HIT 16.18 T nagy teljesítményű, kiváló felszín követő és tökéletes rendterítő képességű berendezés. A gép “lelke” a Dynatech 1,42 m átmérőjű rotor. Az előnyös dőlési szögű hat ujjas forgórész felemeli és egyenletesen elteríti a rend anyagát. Az ujjak előnyös kialakítása, megfelelő görbülete megelőzi az anyag felrakódását, a rotor eltömődését.

A rotor kialakítása

 

A vonókocsi kerekei a rotorok síkjához közel helyezkednek el, amelynek eredményeként lehetővé válik a talajfelszín változásának megfelelő hosszirányú követése. A kereten elhelyezkedő rotorok viszont egyenként képesek keresztirányban elmozdulva követni a talajfelszínt.

A rendterítő talajfelszín követő hatása

 

Az új HIT 16.18 T vontatott rendterítőn alkalmazásra került a Pöttinger jól bevált LIFTMATIC PLUS technológiája, amellyel a rotorok a tábla végén még a kiemelés előtt vízszintesbe állíthatók, biztosítva a 90 cm szabadmagasságot. A hidraulikus működésű rendszer megakadályozza az ujjak talajba hatolását, esetleges deformációját. A LIFTMATIC PLUS megoldás csökkenti az ujjak terhelését és ezáltal növeli élettartamukat. Az új technológia eredményeként csökken a takarmány szennyezettsége és javul a minősége. A táblavégi kiemeléssel javul a talajfelszín követés, könnyebb a manőverezés és egyszerűbb a kezelő feladata.

Táblavégi kiemelés

 

A tábla szélének követése az új géppel egyszerűsödik, azáltal, hogy a jobboldali két szélső rotor, a vezető fülkéből hidraulikus megoldással visszahajtható 150-kal. A két rotor úgy mozgatja az anyagot, hogy nem képződik rend, viszont egy tiszta sáv marad a szomszédos terület határán.

A 17 m szélesség ellenére, a gép közúti szállítása megoldott azáltal, hogy a felemelt gép szárnyrészei a vonószerkezet mellé előrehajtva helyezkednek el. A szállítási jellemzők: hosszúság 6,7 m; szélesség 2,9 m; magasság 2,9 m.

A HIT 16.18 T rendterítő géppel a Pöttinger osztályt alkotott, amely a korábbiaknál nagyobb teljesítményre és jobb minőségre képes kielégítve a farmerek és bérvállalkozók magasabb igényét.

A szélső rotor visszahajlása

 

Sensosafe vadvédő berendezés

Új korszakot nyit a vadvédelemben a Pöttinger által kifejlesztett SENSOSAFE rendszer, amelyet a korábbi Agritechnica kiállításon ezüstéremmel díjaztak. A kaszálások idején rengeteg apróvad és őzgida esik a mezőgazdasági gépek áldozatául. A traktor vezetője nem veszi észre az állatokat, hiszen azok lapulnak, kivárnak a magas növényzet között. A probléma megoldására korábban sok gazdálkodó a munkagépek elé csörgő láncokat erősített ez azonban nem bizonyult hatékony eszköznek.

A Pöttinger által kifejlesztett innovatív megoldás egy olyan infravörös optikai szenzor, amely a kasza előtti sávot pásztázza, és ha vad jelenlétét észleli azonnal jelet küld a kasza hidraulikájához, amely automatikusan kiemeli a kaszát. A traktorvezető egyúttal hangjelzést is kap, így le tudja fékezni a traktort.

A vad észlelése

 

Az optikai érzékelőkkel ellátott gerendely felhelyezhető közvetlenül a kaszára vagy egy közbenső vázrészre. Az elv tulajdonképpen hasonló, mint a láncok esetében, hiszen a SENSOSAFE vadvédelmi berendezés is a kaszálógép előtt helyezkedik el. Ebben az esetben azonban nem a vad megriasztása a cél, hanem annak érzékelése. A szenzor észleli az élőlény testhőmérsékletét, és valósidejű jelet küld a traktor hidraulikájára, amely azonnal kiemeli a kaszát, ezáltal megmenti vadat.

A módszer alkalmazásának legfontosabb célja az állatok védelme, ám az sem mellékes szempont, hogy ezáltal elkerülhető az elhullott vadak részeinek szennyező és mérgező hatása.

A korábbi pozitív visszajelzések hatására, a cég 2020-ban már több Sensosafe prototípust tesztelt. Az eredmények illetve a gyakorlati tapasztalatok nagyon pozitívnak bizonyultak. A rendszer optimálisan működött nappali világításban, sőt tűző napfényben is.

A hátsó kaszákhoz kialakított változatban, egy érzékelővel ellátott, különálló közbenső gerendelyt helyeznek a frontfüggesztésre, amelyet munkahelyzetben kifelé fordítanak. Az érzékelő és a hátsó kasza között elegendő távolság van ahhoz, hogy a traktorvezető a vizuális és akusztikus jelzés vétele után leállítsa traktort, kiszálljon és kivezesse az észlelt vadat a veszélyzónából.

Vadészlelő keretek a kaszák előtt

 

Forrás: http://www.poettinger.at/pressehttps://www.poettinger.at/en_uk/Newsroom/Artikel/12212/sensosafe-sensors-for-the-best-quality-forage