Mezőgazdasági hírek

Pápai Expo és Agrárpiknik – Az év legmenőbb agrárrendezvénye

2021. szeptember 1., szerda

Szeptember 17-19. között rendezik a Pápai Expo és Agrárpikniket.

A fiatalok agráriumba bevonását is zászlajára tűzte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), újragondolva a több mint húsz éves múltú Pápai Agrárexpo rendezvényt, amely szeptember 17-19. közt Pápai Expo és Agrárpiknik néven – számos új programelemmel – várja majd a látogatókat. Bagossy Brothers, agrárfórumok, szakmai kiállítók, Punnany Massif, termelői vásár. A programról Győrffy Balázst, a kamara elnökét kérdeztük.

Főszervezőként a NAK jelentősen megújította a – már 23 alkalommal megrendezett – pápai agrárexpót. A néven kívül mi változik?

A pápai agrárexpo jelentős hagyományokkal bír, és rendre nem csak a város és térsége, hanem az egész régió lakosságát vonzza. A koronavírus-járvány miatt 2020-ban elmaradt a rendezvény, amely most jelentősen megújulva tér vissza, immáron Pápai Expo és Agrárpiknik névvel. Mindig célunk az expo fejlesztése, nívójának emelése, színesebbé, szélesebb körűvé tétele. A legutóbbi kiállításhoz hasonlóan idén is központi elemként kap szerepet a generációváltás; a fiatalok, családok irányába az agrárium népszerűsítésére szolgáló programokkal, interaktív előadásokkal, koncertekkel is nyitunk. 
A korábbi rendezvények értékeit megőriztük, érdemes azokra építeni, ugyanakkor direktebben szólunk a fiatalabb generációhoz. A szakmaiság és a kikapcsolódási lehetőségek egy olyan vegyítékét kínáljuk, ahol mindenki megtalálja a számítását. Nem titkolt célunk, hogy a fiataloknak megmutassuk a mezőgazdaság, élelmiszeripar modern oldalát, ezáltal is megismertetve őket a szakmával, vonzóvá téve számukra azt. A rendezvény – mely hagyományosan a Nyugat-Dunántúl legnagyobb agráriumhoz kapcsolódó eseménye – mind helyben, mind az országos agrárszakma részéről kiemelt jelentőségű, fővédnöke Kovács Zoltán, Pápa és térsége országgyűlési képviselője, védnöke pedig Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, valamint Nagy István agrárminiszter.

A Bagossy Brothers és a Punnany Massif igazi húzónév. Mellettük mi várja még a kilátogatókat?  

A rendezvénynek egyfajta kötetlenebb jelleget is kívánunk adni, hasonlóan például a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborhoz, ahol rendre jól kiegészítik egymást a szakmai és a közönségprogramok. Első este, szeptember 17-én egy Bagossy Brothers koncerttel kezdünk, majd szombaton – mikor is este a Punnany Massif lép színpadra – jön a kiállítás szakmai része, ahol a fiatalok és a szakma egyaránt célközönség, vasárnap pedig családok és a vadászok lesznek fókuszban. 
Kötetlen hangulatú fórumbeszélgetések – melyeken az ágazat meghatározó szereplői vesznek részt – keretében lehet majd megismerkedni az agráriummal és a benne rejlő potenciállal. Sok egyéb mellett mezőgazdasági gépbemutatók, illetve állatbemutatók, gyermekprogramok is lesznek, valamint a Veszprém megyei vadásznapnak is az expo ad otthont. A résztvevők például megismerhetik a NAK TechLab programot, amely az innovatív megoldások mezőgazdaságban meghonosítását segíti. Lesz szó inkubációs támogatásokról, start up megoldások és kitalálóik is bemutatkoznak. A mezőgazdasággal kapcsolatos tévhitek is terítékre kerülnek, ahogy az agrártámogatások jövője is. Természetesen a megszokott helyi termékeket, árusokat is megtalálhatják majd a kilátogatók.
Fontosnak tartom, hogy az agrár közép- és felsőoktatásban részt vevő diákok számára mindhárom nap ingyenes belépési lehetőséget biztosítunk, csupán regisztrálniuk szükséges. A kisebbfajta fesztiválhangulathoz pedig az is hozzájárulhat, hogy az expóhoz közeli Termál Campingben kedvezményesen lehet sátorhelyet bérelni.

További információk a Pápai Expo és Agrárpiknikről: 
www.papaiagrarexpo.hu

Forrás: agrarszektor.hu