Mezőgazdasági hírek

Oxigént juttatva a növények gyökérzónájába jelentősen megnövelhető a termés

2019. január 6., vasárnap

Egy új eljárás meggyorsítja a növények növekedési intenzitását, ami a virágok és termések számának növekedéséhez vezet.

 

Az oldott oxigén (angol rövidítéssel DO) több területen kedvező hatást gyakorol a növények életére – írja a hortidaily.com. A DO többek között segíti a növényi gyökerek által történő tápanyagfelvételt, mivel lehetővé teszi a táanyagoknak a gyökérmembránon való áthatolását, vagyis, ha a gyökérzónában nincs elegendő oldott oxigén, akkor a növény nem képes növekedni. Az ilyen helyzetet „lockout”-nak (kizárásnak) nevezik. A legtöbb növénynek 6 ezrelékes DO koncentrációra van szüksége a normális növekedéshez.

Az oldott oxigén több területen kedvező hatást gyakorol a növények életére

A Minnesota Egyetem kutatói a közelmúltban kidolgoztak egy „O2 Grow”-nak nevezett vegyületet, amely a növények gyökérzónájában – elektrolízis segítségével – növeli az oldott oxigén koncentrációját. Ez a technika a vízmolekulákat nano oxigén-buborékokká alakítja át, és ezáltal jelentősen meggyorsítja az adott növények növekedési intenzitását, ami a virágok és termések számának növekedéséhez vezet. Ez az eljárás kevés energiát igényel, a rendszer napelemről is működtethető.

A kísérletek bebizonyították, hogy a 10 ezrelék fölötti oldott oxigén koncentráció a paprika növénynél akár 30 százalékos termésnövekedést eredményezhet.

A Wisconsin Egyetem kutatói a Nutrient filmtechnikával (NFT) termesztett borsónál a gyökértömeg és a termés szignifikáns növekedését tapasztalták.

Az oldott oxigénnek a gyökérzónába juttatásában egy új típusú eke mellett különböző elektronikus eszközök is segítenek.

 

Forrás: agroinform.hu