Mezőgazdasági hírek

Őstermelők figyelem! Fontos határidő közeleg

2020. január 20., hétfő
2020-ban március 20-áig lehet érvényesíteni az őstermelői igazolványokat annak érdekében, hogy az őstermelői jogviszony folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenység továbbra is jogszerű legyen.Az Agrárminisztérium és a Pénzügyminisztérium is támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azon javaslatát, hogy az őstermelői igazolvány az értékesítési betétlap kiváltása nélkül is érvényes legyen, de ennek bevezetésére várhatóan csak 2021-től kerülhet sor, tudhattuk meg a kamara közleményéből. Ezért az igazolvány továbbra is csak akkor érvényes, ha az, és a hozzá tartozó betétlap egyidejűleg hatályos. Azok az őstermelők, akik még nem rendelkeznek a 2020-as adóévre vonatkozó betétlappal, annak kiváltását, a jogfolytonosság megőrzése érdekében, 2020. március 20-áig kérelmezhetik.

Amennyiben a megadott határidőn belül váltják ki a betétlapot, úgy az igazolvány érvényessége 2020. január 1-jéig visszamenőleges, ezáltal biztosítható az őstermelői jogviszony folyamatossága. Ha az őstermelői tevékenység végzésével felhagyott, akkor azt tizenöt napon belül kell jeleznie, ez esetben az igazolvány bevonására van szükség.

A kamara azt kéri az érintettektől, hogy a várható torlódások elkerülése érdekében minél hamarabb keressék meg lakcímük szerinti megyében található bármelyik kamarai ügyfélszolgálati irodát. Az érvényes, személyazonosításra alkalmas dokumentumnak és az őstermelői igazolványnak is rendelkezésre kell állnia, valamint közös igazolvány esetén az őstermelő családtagoknak is meg kell jelenniük az ügyintézés során.

Amennyiben a személyes megjelenés nem biztosítható, úgy az őstermelő helyett eljáró személy képviseleti jogosultságát közokiratban foglalt meghatalmazással vagy egészségügyi állapotra való tekintettel a kezelőorvos által kiállított igazolással és teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meg-hatalmazással kell igazolni. Az őstermelői igazolvány érvényesítése és bevonása továbbra is díjmentes.

Forrás: agrarszektor.hu