Mezőgazdasági hírek

Őrület: több évtizedes problémát oldhat meg a földeken a hollandok legújabb robotja

2021. március 24., szerda

2021 februárjában a hollandiai Inholland Egyetem (Inholland University of Applied Sciences) két hallgatója megkezdte a diploma megszerzéséhez szükséges szakmai gyakorlatát. A projektet az Okos Mezőgazdaság: Brokkoli névre keresztelték el. A gyakorlat során a hallgatók egy, a brokkolit felismerő és betakarítani képes robot modelljét fogják megalkotni.  

Brokkoli betakarító robotot fejlesztenek a holland diákok. Az Inholland Egyetem két hallgatója a diplomaszerzés előtti szakmai gyakorlata során azt vizsgálja, megalkotható-e egy olyan gép, ami emberi beavatkozás nélkül képes eldönteni, betakarítható állapotban van-e a növény, és ha igen, le is szedje azt – írta meg a Future Farming.

Thijs Bouwes, az egyetem Információ Technológiai Karának negyedéves hallgatója egy olyan képfelismerő rendszer fejlesztésével fog foglalkozni, ami képes azonosítani a brokkoli fejeket. A technológia segítségével a robot nemcsak arra lesz képes, hogy beazonosítsa a növényeket, de a fej méretének és minőségének értékelése alapján azt a döntést is meg fogja tudni hozni, hogy be kell-e már takarítani az adott brokkolit. Stefan Zwagerman, negyedéves gépipari mérnök pedig a betakarítást végző robot fogókarját fogja létrehozni.Az Okos Mezőgazdaság: Brokkoli projekt nem az első olyan kezdeményezés, ami ennek a zöldségnek a betakarítására képes robot kifejlesztésével foglalkozik. A hallgatók elvégezték a házi feladatukat, és összeállítottak egy listát azokból a projektekből és ötletekből, amelyek szintén a brokkoli betakarítására alkalmas robot megalkotását célozták meg. Ebből kiderült, hogy az első ilyen ötlet körülbelül 30 éve született meg. A hallgatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy ennyi idő alatt egyetlen olyan brokkoli betakarító robot sem készült el, amit aztán nagyobb léptékben használtak volna. Ez a projekt azt is vizsgálja továbbá, hogy technikailag megvalósítható-e egy olyan gép, ami szelektíven vagy az adott tábla egészében képes betakarítani a brokkolit.

Forrás: agrarszektor.hu