Mezőgazdasági hírek

Óriási változás jön a magyar állategészségügyben: ez sokaknak nagy segítség lesz

2023. február 6., hétfő

Egy jelentősebb „ráncfelvarrást” követően a jövő hét közepétől új használható Magyarországon az antibiotikumok felhasználást bejelentő rendszert. Az állatorvosok és meghatalmazottjaik a jövőben olyan új funkciókat vehetnek majd igénybe, mint például a sokak által kért „nullás bevallás”, de számos egyéb, az adatminőség javítását és az kitöltés könnyítését célzó módosítás is életbe lép. A januárra vonatkozó jelentéseket az ügyfelek február végéig rögzíthetik a felületen.

A tavalyi év tapasztalatai alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) több újítást is bevezet az antibiotikum-felhasználás bejelentő rendszerben. A fejlesztésnek szintén kiemelt célja, hogy a jelentések adattartalma igazodjon az Európai Uniós rendeleteken alapuló adatszolgáltatási kötelezettséghez – olvasható a hatóság oldalán.

Az érintettek a jelentéseket továbbra is a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén rögzíthetik. A megújult felület jövő hét közepétől áll majd az állatorvosok és meghatalmazottjai rendelkezésérek, és többek között – nem bővítve, de – új bontásban tartalmazza az állatfajokat, kiváltva ezzel a pontos életkor rögzítésének kötelezettségét. A következő napokban számos további, az adatminőség javítását, valamint a rugalmasabb adatkitöltést célzó fejlesztés is el fog indulni. Előbbi körbe tartozik a tenyészetkódok és formájuk validálása, így mostantól a rendszer figyelmeztető üzenetben jelzi a felhasználóknak, ha hibás tenyészkóddal próbálnak adatot rögzíteni. A kitöltést könnyítő funkciók között említhető, hogy lehetővé válik a korábbi jelentések másolása.

A meghatalmazottak számára is egyszerűbbé válik a bejelentés: ők a jövőben legördülő listából választhatják ki, hogy aktuálisan mely tenyészet adatait szeretnének felvinni. További változás, hogy az antibiotikumos takarmányok esetében ezentúl a rendelvényen szintén szereplő állatgyógyászati bekeverési arányt is meg kell majd adni. Azoknak pedig, akik elmulasztják véglegesíteni jelentésüket a határidő lejárta előtt értesítőt küld a rendszer ügyfélkapus tárhelyükre. 

Bár az EU-felé az antibiotikum felhasználásról kell adatot szolgáltatni, így a rendszer is ennek gyűjtésére szolgál, jelentős igény mutatkozott tavaly a „nullás bevallás” lehetőségének megteremtésére. A felhasználók kérésének megfelelően jelen fejlesztéssel ez a funkciót is elérhetővé vált a rendszerben. A megújult felületet jövő hét közepétől használhatják az érintettek, melyben a januárra vonatkozó jelentések – 15-e helyett – egész február végéig rögzíthetik. 

Forrás: agrarszektor.hu