Mezőgazdasági hírek

Óriási a verseny a magyar agráriumban: fejlesztési kényszerben vannak a cégek

2022. február 2., szerda

Több piaci bizonytalanság is nehezíti az agrárvállalkozások gazdálkodását, ám a verseny továbbra is fejlesztési kényszerben tartja az érintetteket. Az új kihívások leküzdésében az állami és uniós támogatások, illetve a rugalmas finanszírozási lehetőségek segíthetik a gazdákat, valamint azok a növénybiztosítások, amelyek már az OTP Bank tanácsadóinál is elérhetőek.

Bár az agrárium hitelállománya tavaly több mint 1500 milliárd forintra nőtt, jelenleg számos bizonytalansággal néznek szembe az agrárvállalkozások: megugrott az infláció, megemelkedtek az energia- és a takarmányárak, továbbra is akadoznak az ellátási láncok, és az állatbetegségek, mint a madárinfluenza és a sertéspestis, továbbra is problémát okoznak – hangzott el az OTP Agrár sajtóreggelijén. A korábbi éveket jellemző kedvező gazdasági környezet rövid idő alatt megváltozott, és a gazdaságok hatékony működésének fenntartása az érintettek mellett a szabályozói, a finanszírozói és a biztosítási oldalról is új szemléletet, összehangolt kockázatkezelést igényel.

A nehézségek áthidalásában részben az állami krízisalap segíthet, amelyet az ilyen piaci helyzetek áthidalására hoztak létre, kártalanítási alapként. Ahogy Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára fogalmazott, a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer egyedülálló, új és innovatív eleme a kockázatkezelési rendszernek. Az államtitkár elmondta, hogy az elmúlt évtizedben sok jelzés érkezett – korábban főleg az állattartók, az elmúlt hétvégén nagy károkat okozott szélvihar kapcsán a fóliasátrasok részéről is – arról, hogy a hagyományos kárenyhítési rendszerek nem elérhetőek mindenki számára. A mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer erre kínál megoldást. Ennek révén az eddigi, kizárólag természeti káresemények okozta károk kompenzálása mellett a termelőt – önhibáján kívüli bármely okból bekövetkezett jelentősebb jövedelemcsökkenés – jogosulttá teszi kompenzációra.A kompenzáció alapja az előző három év jövedelmének átlaga, valamint a gazdálkodó terület- és állatállományára vonatkozó adatok. A rendszerhez való csatlakozás az idei évben is február 1. és 28. között lehetséges, minden gazdálkodó számára javasoljuk megfontolni a csatlakozás lehetőségét – emelte ki Dr. Feldman Zsolt.Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a jelenlegi gazdasági környezet néhány vállalkozásnál már a működés fenntarthatóságát veszélyezteti, a beruházások pedig szinte minden szempontból kockázatosabbak lettek, ezért a korábbinál is rugalmasabb pénzügyi megoldásokra van szükség. Az OTP Agrár az ehhez hasonló nehéz helyzetekben is stabil támaszként áll a gazdák mellett, legyen szó az árváltozások hatására előállt fizetési nehézségek kezeléséről, vagy akár fejlesztésekről. Közösen gondolkodva, partnerként tudják segíteni a gazdálkodókat a kockázatok kezelésében – mutatott rá Szabó István, hozzátéve, hogy 2022-ben a bankoknak elemi érdeke, hogy a finanszírozás mellett nézzék azokat a kockázatokat enyhítő eszközöket is, amelyekkel az ügyfelek finanszírozását biztosítani tudják. Bár a tavalyihoz képest most némileg magasabb kamatokkal érhetők el a beruházásokhoz kialakított források, az ügyvezető igazgató szerint egy elhalasztott beruházásnak lehet, hogy később jóval magasabb költsége lesz, mint ha időben, valamivel magasabb kamatszint mellett valósították volna meg.

Abban, hogy a magyar agrárium versenyképességét is növelő, modernizációs beruházásaikba belevághassanak a gazdák, a Vidékfejlesztési Program támogatásai mellett az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA)kezessége is segítséget nyújt. Dr. Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy az alapítvány azáltal nyújt védőhálót, hogy a bank és a gazdálkodó között létrejött hitelügyletek kockázatainak akár 90%-át átvállalja. A szakember hozzátette, hogy ez jelenleg június végéig lesz így, de ha utána a vészhelyzet megszüntetéséről születik döntés, az alapítvány akkor is 80%-os kockázatátvállalást fog nyújtani az ügyfeleknek. A szakember emellett jelezte, hogy fennállása során az alapítvány a tavalyi évben adott a legtöbb beruházáshoz hitelgaranciát.Az AVHGA, mint az adóstól független szereplő segít abban, hogy a bizonytalanabb időszakokban is fennmaradjon a bankok bizalma az agrárszektorban. Az alapítvány kezességvállalási díjai a növekvő kockázatok ellenére sem változtak – tette hozzá Dr. Herczegh András.

Mindemellett a klímaváltozás miatt évről évre tapasztalható szélsőséges időjárási viszontagságokra – például fagy- és viharkárra – mezőgazdasági biztosításokkal készülhetnek fel a növénytermesztők, amelyeket már az OTP Bank tanácsadóinál is elérhetnek. Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója elmondta, hogy az akár 70%-os állami támogatással is megköthető növénybiztosítások jelentős anyagi segítséget jelentenek a gazdák számára fagy-, jég- vihar vagy például aszálykár esetén. Az öngondoskodásnak egyre nagyobb szerepe van az agráriumban is, így a növénybiztosítások látványos felfutása – az elmúlt 10 évben 20-szorosára nőtt a növényeket érintő biztosítások aránya és 10-szeresére emelkedett ezek értéke – mellett egyre többen ismerik fel a mezőgazdasági vagyontárgyak, például az épületek, szárítók, tárolók, öntözőberendezések vagy gépek biztosításának fontosságát is – fogalmazott a szakember. Baranyi Szabolcs hozzátette, hogy Magyarországon jelenleg óriási lehetőségek vannak az agrárbiztosítások piacán, hiszen míg a szomszédos Ausztriában 90%-os a biztosított mezőgazdasági területek aránya, Magyarországon ez az arány csupán 50%-os. Baranyi Szabolcs ugyanakkor egyértelmű pozitívumként értékelte, hogy a 2021-es évben a vagyonbiztosítások száma 35%-kal emelkedett, viszont elismerte azt is, hogy ezzel együtt a kárkifizetések is gyarapodtak, jelenleg már minden hetedik-nyolcadik kárbejelentés vagyontárgyhoz kötődik.

Forrás: agrarszektor.hu