Mezőgazdasági hírek

Online agrárplatform hódít Dél-Amerikában

2020. október 21., szerda

Az Orbia, a német Bayer AG többségi tulajdonában lévő online mezőgazdasági kereskedelmi platform arra számít, hogy az amerikai gabonakereskedővel, a Bunge Ltd-vel kötött megállapodás megnyitja az utat a nemzetközi terjeszkedés előtt – mondta Ivan Moreno vezérigazgató.

A Bunge-val szeptemberben bejelentett partnerség keretében az Orbia 170 000 brazíliai mezőgazdasági partnere online értékesítheti termékeit az amerikai cégnek, amely kizárólagos használati jogot biztosított a platformon.

Ivan Moreno, a Bayer korábbi ügyvezetője egy interjúban elmondta, hogy az üzlet lehetővé teszi a gazdák számára, hogy a határidős vagy az azonnali piacon kukoricát és szóját adhassanak el készpénzért, esetleg hitelt igényeljenek úgy, hogy a termék jelenti a fedezetet. A következő szezonban felhasználható alapanyagokat, vetőmagokat is vásárolhatnak a platformon keresztül.

A mezőgazdasági termelők a platform segítségével 120 akkreditált forgalmazótól szerezhetnek be vetőmagokat, növényvédő szereket és műtrágyát. A vásárlások hűségpontokat jelentenek számukra, amelyeket fel lehet használni termékek vagy szolgáltatások vásárlására.“A Bunge jelenléte sok likviditást ad az üzleti modellhez” – emelte ki Ivan Moreno. A vállalat arra készül, hogy jövőre kiterjeszkedik a működést Kolumbia, Argentína és Mexikó területére, és lehetővé akarják tenni a kávé és a búza értékesítését az Orbia rendszerén keresztül – fűzte hozzá Ivan Moreno.

Az Orbia elindítása egybeesik a brazil mezőgazdasági termelők fiatalabb generációjának térhódításával, ők szeretnének egyre jobban digitalizált módon lebonyolítani egyes munkafolyamokat. A 25-35 éves gazdálkodók már 35 százalékos arányban vannak jelen a szektorban, 2013-ban még csak 20 százalékot tett ki az arányuk – számlét be a Thomson Reuters hírügynökség.

A várakozások szerint egyre több termelő csatlakozik az internethez, így az Orbia három év alatt megszerezheti Brazília 110 milliárdos brazil reálos (mintegy 19,6 milliárd amerikai dolláros) mezőgazdasági piacának 20 százalékát – fogalmazta meg jóslatát Ivana Moreno. Egyetlen augusztusi hét alatt a mezőgazdasági értékesítés az Orbia rednszerén elérte a 140 millió brazil reált.

A Bunge-on kívüli kereskedők is csatlakozhatnak a jövőben vásárlóként az Orbiához, de az még nem ismert, hogy mikor mert a Bunge kizárólagos jogainak időtartama egyelőre bizalmas.

Forrás: agroforum.hu