Mezőgazdasági hírek

Okos szüret: hogyan oldjuk meg, ha minden egyszerre érik a kertben

2021. augusztus 13., péntek

Időjárásfüggő ugyan, de előfordul, hogy még júliusan gyengén, majd egyszerre hirtelen augusztusban nyakunkba szakad a kert és a szüret. Egyszerre érnek olyan zöldségek és gyümölcsök, melyeket másképp kell betárolni, feldolgozni vagy tartósítani. Hogyan oldjuk meg a hirtelen ránk boruló ezernyi szüretelni valót?

Gyorsan érő bogyósok

A fekete szeder tipikusan most kezdte el ontani a gyümölcsöket és mivel gyorsan túlérik és elkezd potyogni, érdemes az ilyen esetekben hálót kifeszíteni alá. Ha nem tudjuk megoldani a termesztési mód miatt, akkor a napi szedésnél lévő alapkérdés, miszerint mit csináljunk a pár maréknyi szederrel naponta, az lehet a megoldás, ha gurulós szederként gyorsan lefagyasztjuk. Lekvárnak ugyanúgy tudjuk majd később használni, ha előtte fagyasztva volt, viszont akkor egyszerre a teljes mennyiséget gyorsabban befőzhetjük.

Ugyanez a helyzet a málnával, jostával vagy más bogyóssal, egészen az áfonyáig. A felesleges többlet friss gyümölcsöt lefagyasztva később is fel tudjuk használni.

A szüretet mindig azokkal a gyümölcsökkel és zöldségekkel kezdjük, melyek hamar és gyorsan túlérnek, lepotyognak. Nem véletlen, hogy ha egyszerre is érik minden szemlátomást, nem késünk el a sárgarépa felszedésével, de akár a bazsalikom levelek megszedésével sem, ha pár napot toljuk a szüretünk.

Uborka és más zöldségek

Az uborka is tipikusan az a zöldség, amit érdemes időben leszedni, mert hamar elkezdenek a magvak megéri a zöldségen belül és a friss, roppanós és lédús uborkához erre érdemes odafigyelni. A szedés előtti napon is bőségesen öntözzük meg az uborka töveket, mert így a zöldség belseje nem lesz üreges. Bár ez utóbbi fajtakérdés is lehet.Hegyekben áll a cukkini?

Gyakori kérdés ebben az időszakban, hogy mit kezdjünk a rengeteg cukkinival? A cukkini nehezen betárolható, mert hamar „megvénül”. Ilyen esetben ameddig nem dolgozzuk fel, érdemes hideg pincében, sötétben tárolni. Bár sokáig így sem lesz friss, de nem romlik meg. A cukkiniből rendkívül jó szószokat, mártásokat és chutneykat lehet készíteni. Sokszor kész cukkinifőzelékként is felhasználható, melyet dunsztolva télire is betárolhatunk. Lereszelve mélyhűthető is, akárcsak a télire eltett tökfélék.

A sütőtökből, ha túltermelési válságban lennénk, akkor először süssük meg tűzön, grillen vagy sütőben, a belsejét kikaparva, kihűlve és bezacskózva mélyhűthetjük. Onnantól kezdve már csak rajtunk múlik mire használnánk: lekvárnak, főzeléknek, mártásoknak húsok mellé, csak a fantáziánkon múlik.

Sóska és spenót, mángold és más leveleszöldek

Mivel ezek szinte egész nyáron szedhetők, elképzelhető, hogy kicsit meguntuk a főzelékeket belőle. Ilyen esetben szedjük meg szokás szerint, mossuk meg, tisztítsuk fel a leveleket a vastag száraitól és pároljuk meg, majd így fagyasszuk le. Ha frissen fagyasztanánk, akkor ízében kiolvasztás után már nem lesz általában kellemes az íze, párolás után nem veszi fel a hűtőízt sem.

A fűszerek

Ha nem szeretjük leszárítani a fűszereket, akkor ideig óráig el lehet nedves papírtörlő közé és zacskóban tárolva a hűtőszekrényben is „tartósítani”. A megtisztított fűszerleveleket tegyük vizes papír közé. Ez nem engedi megszikkadni a hűtőben sem a fűszereket.

Tehát ha egyszerre sok minden érik a kertben, akkor se essünk kétségbe, mert logikai sorrendben a legromlandóbtól haladva a legkevésbé romlandóig érdemes haladni, mert így az időnket is jobban be tudjuk osztani.

Forrás: agroforum.hu