Mezőgazdasági hírek

Nyolcvanmilliárdnyi összegben írnak ki pályázatokat októberben

2020. szeptember 11., péntek

Az állattartó telepek és a kertészeti üzemek fejlesztésén túl a kisebb gazdaságok számára ismételten elérhető lesz a Mezőgazdasági kisüzemek támogatása című felhívás.

Október 1-jével lehet benyújtani a támogatási kérelmeket az állattartó telepek fejlesztésére, amelyre 50 milliárd forint keretösszeggel hirdetett pályázatot az agrártárca – közölte Nagy István agrárminiszter kedden Dabason, a Lakto Kft. telep­átadóján. A miniszter szerint jó látni, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére a gazdák fejlesztési kedve töretlen. A Vidékfejlesztési program keretében meghirdetett támogatási lehetőségek a magyar mezőgazdaság minden szektorában óriási mértékű fejlesztést tettek lehetővé, ezzel pedig hozzájárultak számos családi vállalkozás és vállalat megerősödéséhez vagy innovatív fejlesztéséhez.

Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arról számolt be, hogy az ősszel több mint nyolcvanmilliárd forint összegben nyílnak meg a beruházási pályázatok. Az állattartó telepek és a kertészeti üzemek fejlesztésén túl a kisebb gazdaságok számára ismételten elérhető lesz a Mezőgazdasági kisüzemek támogatása című felhívás.

Az október első napján megnyíló vissza nem térítendő támogatásra a baromfi, sertés, szarvasmarha, juh, kecske és egyéb állatok tartásával foglalkozó gazdaságok pályázhatnak.

Emellett október 19-től igényelhetnek beruházási forrásokat a kertészeti tevékenységet végző vállalkozások. Akár kétmilliárd forint támogatást is el lehet nyerni, az összeget a megvalósítási időszakban 24 hónap alatt kell elszámolni.

A felhívások elsődleges célcsoportjába azok a mezőgazdasági termelők tartoznak, akik rendelkeznek legalább 6000 euró standard termelési értékű üzemmérettel, és a benyújtást megelőző teljes lezárt üzleti évben az árbevételük legalább 50 százaléka a mezőgazdaságból származott – hívta fel a figyelmet a portálján közzétett tájékoztatójában az agrárgazdasági kamara.

Fotó: Pelsőczy Csaba / Agrárminisztérium

Az állattartó telepek fejlesztésekor elszámolható az építéssel járó technológiák beszerzése, a telepi épületek építése. A kertészeti üzemek korszerűsítése esetén támogatható tevékenység a növényházak, hűtőházak, hűtőtárolók, zöldség- és burgonyatárolók, valamint a betakarítást követő, áruvá készítést szolgáló létesítmények létrehozása.

A fejleszteni tervezett ingatlannak rendezett tulajdoni, illetve használati viszonnyal kell rendelkeznie. A projekt költségvetésének a tervezésekor ügyelni kell arra, hogy kockázatosnak minősül a pályázat, ha a tevékenységek összértéke meghaladja az előző lezárt üzleti év árbevételének a tízszeresét.

Az agrárgazdasági kamara szakértője kitért arra is, hogy a Mezőgazdasági kisüzemek támogatása című felhívás még nem jelent meg, a benyújtás kezdete várhatóan itt is október hónap lesz. Az előző kiírás óta az egyik legfontosabb változás, hogy eltörlik a főállásra vonatkozó kötelezettséget. A támogatási igényléshez a teljes lezárt üzleti évben 3000–6000 euró standard termelési értékű üzemméret vagy ennek megfelelő árbevétel szükséges, valamint életvitelszerűen már 12 hónappal a benyújtás előtt a jogosult településen kell tartózkodni. Kiemelten támogatják a nagy élőmunka-igényű ágazatokat.

Forrás: Világgazdaság