Mezőgazdasági hírek

Nyakunkon a dinnyeszezon

2022. június 13., hétfő

Néhány nap múlva kezdetét veszi az idei dinnyeszezon. Bár az első szállítmányok már ezen a héten ­piacra kerülhetnek, a nagyobb mennyiségre még kicsit várni kell. A szabadföldi görögdinnyét az elmúlt tíz év átlagához hasonlóan június végén kezdik betakarítani a termelők.

Csupán néhány napot kell várni, és megjelenik a hazai termesztésű görögdinnye a piacon – írta a Magyar Nemzet. A Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb előrejelzése szerint a napokban megkezdődik a hajtatott termelésből származó termény betakarítása, ez azonban az összes belföldi dinnyefelületnek mindössze néhány százaléka, így érdemi mennyiséget még nem jelent. 

A tényleges dinnyeszezon csak ezt követően, várhatóan június vége felé kezdődik majd el, akkor kezdik betakarítani a szabadföldi görögdinnyét az országban. Így e hónap végén már minden hazai áruházban kapható lesz a mézédes magyar gyümölcs. 

A FruitVeb elemzése szerint az idei időjárás jóval kedvezőbb volt a dinnye szempontjából a tavalyinál, ezért előrébb is jár az állományok fejlettsége. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idei év az utóbbi tíz esztendő átlagának felel meg. A magyar piacon nagy tételben a hazai dinnye szep­tember közepéig van jelen, de a belföldi árut október közepéig-végéig még ezt követően is lehet kapni.
Az ágazati szereplők várakozásai szerint jól alakulhat idén a szezon, ami nem csak a kedvező időjárásnak köszönhető. A nagy exportőr országokban ugyanis erősen visszaesett a termőterület, a hozamok sem túl magasak, Spanyolországban pedig a minőséggel is problémák lesznek. 

– Minden adott tehát ahhoz, hogy az előző évekhez képest a magyar termelők az idén óvatos optimizmussal tekintsenek a közelgő dinnyeszezonra – hívta fel a figyelmet a szakmaközi szervezet.A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a görögdinnye termőterülete az elmúlt években ötezer hektár körül mozgott, a 2020-as adatok azonban jelentősebb csökkenést mutattak, akkor mindössze ­3,7-3,8 ezer hektáron termesztettek a lédús, édes gyümölcsből az országban. Az idén tovább folytatódott a visszaesés, egyes becslések szerint a háromezer hektárt sem éri el a görögdinnye termőterülete.

Bár a görögdinnye keresett exportcikk, az itthon megtermett mennyiség jelentős része így is a hazai piacon kel el. Az elmúlt években a fogyasztói szokások hazánkban is megváltoztak, a vásárlók egyre inkább a kisebb, közepes dinnyéket keresik. 

A FruitVeb becslése szerint egy tipikus magyar család 5–8 kilogramm dinnyét szeret venni egyszerre. Ez a vásárlási szokás már a magyar fogyasztók 80 százalékára jellemző, ezért a termelők is igyekeznek kisebb vagy közepes méretű terménnyel megjelenni a boltokban.

Ahol lehet szeletelni – a hagyományos piacokon, útszéli árusoknál –, ott ez általában egy nagy dinnyének a felét vagy negyedét jelenti. Míg a nagyobb kiskereskedelmi láncokban a szóban forgó súly egy közepes méretű egész dinnyét ad ki. A dinnye alakját és színét illetően nem figyelhető meg egyértelmű magyar preferencia, az egyéni ízlés dönt. A szezon korai szakaszában a piacokon több gömbölyű dinnye található, ­augusztustól pedig már inkább a hosszúkás válik dominánssá. A magszegény dinnye piaci részesedése ugyanakkor évről évre nő. Ez a kategória belföldi termelésből először 2007–2008 táján jelent meg Magyarországon, és 2010-től folyamatosan terjed.

A magszegény dinnye iránti kereslet évente egy-két százalékkal nő, ma már a piac 15 százalékát teszi ki. A piaci térnyeréssel párhuzamosan a termelőknél is egyre népszerűbbé vált ez a kategória, olyannyira, hogy már exportáltunk is belőle, bár az utolsó két évben a piaci nehézségek miatt a kivitel megtorpant.A nagybani piacokon tavaly ­június második hetében jelent meg a magyar görögdinnye, ekkor jellemzően 232 forintot kértek egy kilóért a kereskedők, a szezon végére 110 forint közelébe csökkentek az árak. Az idén várha­tóan magasabb szintről kezdődik majd a kereskedés, hasonlóan az európai piacokhoz.

Forrás: agrotrend.hu