Mezőgazdasági hírek

Nincs aki leszedje a salátát az Egyesült Királyságban

2022. június 13., hétfő

A Brexit után nem tértek vissza a kelet-európai munkások, így nincs kinek összeszedni a szívsalátát az országban.

Amíg Ausztráliában salátahiány van, addig az Egyesült Királyságban munkaerőhiány miatt a termelőknek 150 tonna salátát kellett kidobniuk a szezon kezdete óta, amely az idei termés 30 százalékát jelenti – írta meg az Euronews Kent megye legnagyobb salátatermelő cégének igazgatójára, Nicholas Ottley-ra hivatkozva.

A hiányt az okozza, hogy a Brexit után a kelet-európai munkások nem tértek vissza, így senki nem szedte össze a farmon a szívsalátát. A tulajdonosok közép-ázsiai munkásokkal szeretnék pótolni a munkaerőt, akiket Üzbegisztánból és Kazahsztánból hívnak. A britek számára ez a munka nem vonzó. Van törekvés arra, hogy idehozzuk a briteket, keményen próbálkoztunk, de egyszerűen nem jönnek. Négy éve állunk kapcsolatba a Maidstone-i munkaügyi központtal, de még egyetlen ember sem jött ide. Úgyhogy hagyjuk ezt az egészet – nyilatkozta Nicholas Ottley.

Luke Hanrahan, az Euronews tudósítója elmondta, hogy tavaly csak ezen az egy farmon elképesztő mennyiségű, 600 tonna termést dobtak ki. Idén majdnem olyan nehéz munkaerőt találni, mint tavaly. A gazdák szerint, ha nem engednek be több idénymunkást, hogy leszedjék ezt a brokkolit például, az ilyen földek megszűnnek létezni az Egyesült Királyságban.

A brit kormány tud a munkaerőhiányról és az idénymunkás programot 2024-ig meghosszabbította. Emellett azon is dolgoznak, hogy a britek számára vonzóvá tegyék ezt a területet – számolt be az Euronews.

Forrás: agrotrend.hu