Mezőgazdasági hírek

Népszerű szőlőfajták tűnhetnek el a balatoni borvidékről

2020. február 5., szerda
Durva hatással van a klímaváltozás a balatoni borvidékre, emiatt az utóbbi években egyes fajták már teljesen háttérbe szorultak a telepítéseknél. Ilyen a zöld veltelini is, amely annyira rosszul viseli az egyre szélsőségesebb körülményeke, hogy a legtöbben már nem is próbálkoznak vele. A borászatok igyekeznek alkalmazkodni a változásokhoz az ültetvényszerkezet kialakításától elkezdve egészen a szüret időpontjáig.

  

Mi lesz a gazdákkal 2020 után? Lesz-e idén AKG? Hol találom meg a legolcsóbb forrást a beruházásomhoz?

JEGYVÁSÁRLÁS ITT!


A szőlősgyöröki Trunkó Ferenc borász arról beszélt, hogy az időjárás változása miatt egyes fajták érése felgyorsult, mások pedig nem képesek alkalmazkodni a nagy nyári hőséghez – írja a sonline.hu-ra hivatkozva az Infostart. A borász tapasztalatai szerint az olaszrizling jóval korábban érik a szokottnál, a zöld veltelini pedig nagyon rosszul viseli a szárazságot, emiatt a nagy fürtű fajta egyre inkább háttérbe szorul a borvidéken.

A 170 hektáron gazdálkodó Balaton Agrár Zrt.-nél az idős ültetvények helyére már a piaci keresletnek és az időjárási változásoknak is megfelelő fajtákat választanak.

Leginkább Irsai Olivért és chardonnay-t telepítünk, de ma már azt is vizsgáljuk, hogy mennyire ellenállóak a szélsőséges időjárással szemben

– mondta el Bohus Zoltán szőlészeti ágazatvezető. Hozzátette, a klímaváltozás miatt sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a növényvédelemre, hiszen például a téli hideg elmaradásával a kór- és károkozók, például a lisztharmat, nem fagynak ki, és csak többszöri permetezéssel, drágább szerekkel tarthatók távol.

Bujdosó Ferenc dél-balatoni borász elmondta, már úgy alakítják az új ültetvényeiket, hogy a nap ne perzselje a fürtöket. 15-20 éve ez nem volt szempont, ahogy a szárazságtűrő fajták – a borvidékre jellemző chardonnay, kékfrankos és olaszrizling – telepítése sem.

Forrás: agrarszektor.hu