Mezőgazdasági hírek

Németországban tenyészállatokat fertőzött meg az afrikai sertéspestis

2021. július 26., hétfő

A német mezőgazdasági minisztérium megerősítette, hogy afrikai sertéspestis első eseteit fedezték fel házisertés-állományban. A betegséget a kelet-németországi Brandenburg tartományban lévő két gazdaság sertéseiben is igazolták.

Korábban csak a vadon élő állatokban találtak megbetegedéseket, Brandenburg területén eddig 1267 afrikai sertéspestis eset fordult elő vaddisznóknál. Ennek egyik oka az lehet, hogy Brandenburg Lengyelországgal határos, ahol a betegség széles körben elterjedt.Kína és más sertéshús-vásárló országok is 2020 szeptemberében betiltották a német sertéshús behozatalát, miután igazolták az első esetet a vadállományokban.

Kína és a főbb ázsiai importőrök továbbra is érvényben tartják a behozatali tilalmat.

Afrikai sertéspestis

A német Friedrich-Loeffler tudományos intézet megerősítette, hogy a haszonállatok afrikai sertéspestisben szenvedtek – közölte a mezőgazdasági minisztérium. A betegséget egy 200 állatot tartó kisgazdaságban találták meg – közölte a brandenburgi Egészségügyi Minisztérium. Hozzátették, hogy minden megbetegedett állatot levágtak.„Csaknem egy éve küzdünk a Lengyelországból érkező betegség óriási nyomása ellen” – mondta Ursula Nonnemacher, Brandenburg tartomány egészségügyi minisztere.A lengyel határ mentén kerítéseket építettek, hogy megakadályozzák a vaddisznók Németországba való bejutását, és hat zónát hoztak létre a vaddisznók fokozott vadászatára.

„Nagyon sajnálom az első eseteket a házisertés-állományban, de sajnos a tovább fertőzés lehetőséget soha nem lehet teljesen kizárni” – közölte Nonnemacher.

Importtilalmak

A német sertéshúsra tavaly bevezetett behozatali tilalmak a kereskedelem elmozdulásához vezettek: az uniós termelők, köztük Spanyolország, növelték az Ázsiába irányuló exportot, míg Németország növelte az EU-n belüli eladásokat.A mezőgazdasági minisztérium szerint a regionalizációs koncepció azt jelenti, hogy Németország húsexportja az EU-n belül folytatódik.

Ennek a koncepciónak a lényege, hogy leállítják a sertéshús importját egy olyan ország azon régiójából, ahol afrikai sertéspestist találtak, de nem jelenti az egész országból történő értékesítés általános tilalmát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu