Mezőgazdasági hírek

Németországban kevesebb húst állítanak elő

2022. február 11., péntek

A német vágóhidak hústermelése 2017 óta folyamatosan csökken. A németek mindeközben átlagosan még mindig 57,3 kilogramm húst fogyasztanak fejenként évente. Egyre kevesebb húst állítanak elő Németországban, tavaly az egymást követő ötödik éve csökkent a termelés – közölte a wiesbadeni Szövetségi Statisztikai Hivatal. A sertéshús visszaesése különösen nagy volt. A statisztikai hivatal adatai szerint Németországban 2021-ben 56,2 millió sertést, szarvasmarhát, juhot és kecskét, valamint csaknem 669 millió csirkét, pulykát és kacsát vágtak le. A vágóhidak 7,6 millió tonna húst állítottak elő, 2,4 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. Ez azt jelenti, hogy a hústermelés 2017 óta folyamatosan csökkent az előző évhez képest.

A statisztikák szerint a sertéshús termelése 2,9 százalékkal esett vissza – de mennyiségét tekintve 5,0 millió tonnával még mindig messze az első helyen áll. 2016-hoz képest tizenegy százalékkal csökkent a mennyiség. Tavaly összesen 51,8 millió sertést vágtak le Németországban. A marhahús esetében 1,8 százalékos volt a visszaesés 2021-ben az előző évhez képest; a tavaly 1,1 millió tonnás termeléssel. 2016-hoz képest a termelés mintegy hét százalékkal esett vissza. A levágott szarvasmarhák száma 2020-hoz képest csaknem 1,0 százalékkal 3,2 millióra csökkent.

A baromfi hústermelése 1,6 százalékkal esett vissza – a statisztikák szerint ez elsősorban a pulykavágások meredek visszaesésének volt betudható. A fiatal brojlercsirkék vágási mennyisége viszont 1,4 százalékkal 1,1 millió tonnára emelkedett. Összességében valamivel kevesebb, mint 1,6 millió tonna baromfihúst állítottak elő 2021-ben.A hústermelés visszaesésének számos oka van. Nem csak a húsfogyasztás visszaesésének tudható be, hiszen a Németországban megtermelt hús jelentős hányada exportra kerül, és statisztikailag 2020-ban 117,7 százalékos volt a húsönellátás mértéke.

A jelenlegi piaci helyzet azonban feszült. A sertéstenyésztők érdekképviselete néhány hete kifogásolta, hogy a sertéstelepek száma “drámaian” csökken. A koronavírus-járvány és az ezzel járó sertéspiaci áresés ismét egyértelműen a sertéstartó cégek kivonulását ösztönözte.

Ugyanakkor Németországban az egy főre jutó húsfogyasztás csökkenő tendenciája az utóbbi időben tartósabbá vált – írt a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Szövetségi Mezőgazdasági Információs Központ (BZL) szerint az egy főre jutó húsfogyasztás Németországban 2020-ban 57,3 kilogramm volt, ami az ilyen típusú adatrögzítés 1989-es megkezdése óta a legalacsonyabb érték. Sok fogyasztó egyre nagyobb érdeklődést mutat a tudatosabb és változatosabb táplálkozás iránt, ahogy a szövetségi mezőgazdasági minisztérium táplálkozási jelentésében a közelmúltban többször is szerepelt.

Forrás: agroforum.hu