Mezőgazdasági hírek

Nem túl biztató parlagfű-helyzetkép

2022. május 25., szerda

Kedvezett az időjárás a parlagfű fejlődésének, felgyorsult a fejlődése, ideje beavatkozni, hogy ne súlyosbodjon el a helyzet. Az elhanyagolt, nem művelt területeken a gyomirtó szeres kezelés és a talaj bolygatásának mellőzése javasolt, füves területeken pedig a 3-4 centiméter magas kaszálás.

Az idei tavasz időjárása, még ha szárazabb is volt a szokásosnál, kedvezett a parlagfű számára.

Az április végi, május eleji esők hatására a parlagfű tömegesen kelt, a május első hetében beköszöntő nyáriasan meleg idő hatására fejlődése felgyorsult.

Május közepén a ruderális, nem bolygatott területeken már szép számmal találtunk 8-10 leveles növényeket, de a szántóföldeken a nemrég vetett kukoricában, napraforgóban is tömegesen megjelent. A szántóföldeken a parlagfű egyelőre nem okoz problémát, mivel a gyomirtások csak most kezdődnek. A ruderális területeken is most már időszerű a védekezéseket elkezdeni, célszerű a glifozát hatóanyagú gyomirtó szerek használta és a talaj bolygatásának elhagyása, amivel az utánkelés mértékét csökkenteni tudjuk.

A füves területek rendszeres kaszálását is el kell kezdeni, nagyon fontos, hogy a vágás magassága 3-4 centiméter körüli legyen, mivel ez már elpusztítja a parlagfű-növényeket, de a fűféléket még nem károsítja. A kiskertekben továbbra is a gyomlálás és saraboló kapa használatával bolygatjuk legkevésbé a talajt, ezért ha lehet, ezzel a módszerrel irtsuk a parlagfüvet.

A parlagfű jó tűri a szárazságot, a jelenlegi meleg, száraz idő kedvez számára, ezért a védekezésre nagy hangsúlyt kell fektetni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu