Mezőgazdasági hírek

„Nem lehet évtizedekig csak kivenni a talajból”

2019. december 6., péntek
SAJTÓKÖZLEMÉNY
Almásiné Baturin Beatrix talajtani szakmérnök, szaktanácsadó, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrár Kamara 2019-es Év Szaktanácsadója Díj különdíjasa, két kisgyermek édesanyja. A talaj világnapja (december 5.) kapcsán beszélgettünk vele a talajokról, továbbá az innovációról és a nők helyzetéről az agráriumban.

 

Miről szól Magyarország talajminőségének átfogó felmérése, mi a jelentősége?

Magyarországon nagyon különbözők a talajok. A felmérés célja volt ennek és a különböző talajtípusok termelésre gyakorolt hatásának megismerése, hogy tudjuk, hol melyik növény és termesztési technológia a legideálisabb. Itthon a vetőmagoknál és a növényvédő szereknél már elértük a maximumot, ezzel nem lehet fokozni a termésátlagot, fenntarthatóságot – az egyetlen esélyünk a talaj.

Talajszkennerek, normalizált vegetációs index (NDVI) kamerák már jelenleg is használatban vannak, de ezek még inkább kezdetlegesek és foltszerűek hazánkban. Feljövőben van a precíziós gazdálkodás vagy a szőlőtermesztésnél a talajvédő művelés is. Nem lehet évtizedekig csak kivenni a talajból, intelligens gondolkodás kell, hogy tudjuk, mi van a talpunk alatt és mit kell pótolni. Talajvizsgálattal megállapítható, milyen tápanyagok hiányoznak, pontos dózissal pótolhatók. Nagy figyelmet kell fordítanunk növényeink immunrendszerének javítására is.

A pontos és részletes információ hiánya a talajokról most is aktuális probléma, de erős állami elköteleződésre lenne szükség ahhoz, hogy a felmérés- részletes, nagyméretarányú talajtérképezés befejeződjön.

Említett innovatív módszereket. Augusztus elején hazánkban, az Európai Unió tagállamai közül elsőként,  elfogadták a digitális agrárstratégiát. Hol állunk a digitalizáció és innováció terén a mezőgazdaságban?

A talajszkennelést alkalmazzák kisebb-nagyobb gazdaságokban az inhomogenitás meghatározására, monitoringozásra, további szükséges lépések a dróntörvény [a jogszabály várhatóan 2020 nyarára lép életbe], illetve bizonyos szerek drónra való engedélyezése.

Azt gondolom, hogy mi, szaktanácsadók, innovatívak vagyunk és igyekszünk ebben a témában is felkészültek lenni. Segítené ezt, ha lennének bejáratott csatornák, ahol erről informálódhatnánk.

A magyar digitális agrárstratégia sikeres megvalósításához szerintem szükséges, hogy figyeljen a helyi sajátosságokra, legyen elegendő idő a bevezetésre és a gazdák többször, több irányból hallják milyen elvárásokkal és lehetőségekkel jár majd ez számukra.

Mi a helyzet a fiatal gazdákkal az innováció terén?

A fiatalabb generációk a mezőgazdaságban nyitottabbak az újító megoldásokra, általában könnyebben kezelik a digitális eszközöket. Magyarországon van már agrárinformatikus képzés is. Az idősebbek sem akarnak lemaradni, bár ők sokszor azt a megoldást választják, hogy valaki mást alkalmaznak az eszköz kezelésére.

Mint nő és családanya, hogyan látja a nők helyzetét és szerepét a mezőgazdaságban?

Az agrárszektor még mindig inkább férfiak dominálta terület. A nők precizitása, empatikus hozzáállása nagy értékkel bír sok területen, például előnyös szaktanácsadóként is. A gazdaságokban a nők sokszor az adminisztratív feladatokkal foglalkoznak, de döntéshozói szerepben is láthatjuk őket.

A nők jobban keresik az innovatív megoldásokat, mert családanyaként egyszerre több szerepkört kell összehangolniuk és ehhez új megoldások szükségesek; a digitalizáció az időgazdálkodásban és a család-munka egyensúly megteremtésében is kulcsfontosságú.

Almásiné Baturin Beatrix a 2019-es Év Szaktanácsadója Díj átadása után az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK). Fotó:©FAO/Sophie Treinen

 

Forrás: FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) – ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete