Mezőgazdasági hírek

Nem látni, meddig drágulhat az alma

2020. szeptember 16., szerda

A júliusi 617 forintos átlagos kilogrammonkénti árszintről 624 forintig drágult egyetlen hónap alatt az alma. Ez 105 százalékos egy éves pluszt jelent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójából.

A zöldségek és gyümölcsök közöl csak a narancs és a citrom árának emelkedése tíz százalék feletti. Előbbi 44, utóbbi 36 százalékkal lőtt ki egy év alatt. A banán ehhez képest csak 2 százalékkal kerül többe, átlagosan 475 forintba. A zöldségek közül az uborka ára 2 százalékkal nőtt, de a késői burgonya 7, a fejes káposzta 12, a vöröshagyma 13, a paradicsom pedig 21 százalékkal még olcsóbb is lett.

A húskészítményeknél a drágulás volt a jellemző az elmúlt évben. A párizsi felvágott 23 százalékkal, a gépsonka 21 százalékkal, az olasz felvágott pedig 19 százalékkal kiugrik a mezőnyből, de a 4-8 százalékos plusz általánosan jellemzőnek mondható. Egyedül a csirkemellfilé lett olcsóbb a vizsgált húskészítmények közül. Az 1 százalékos mínuszt követően augusztusban átlagosan 140 forintba került egy kilogramm.A szeszes italok közül az ízesített szeszes ital 14 százalékos drágulással vezeti a mezőnyt, de a minőségi sör 6 százalékos, a világos sör 5 százalékos drágulása is számottevőnek tekinthető. A vodka 5 százalékkal, a fehér asztali bor 4 százalékkal, a vörös asztali bor pedig 3 százalékkal kerül többe, mint tavaly augusztusban.

A többi, inflációs kosárban szereplő élelmiszer közül a sertészsír 23 százalékkal kerül többe, mint egy éve, de a fehér kenyér 18 százalékos, a fényezetlen hántolt rizs 17 százalékos és a kristálycukor 16 százalékos áremelkedése is közelít a húsz százalékhoz. Tíz százalék felett drágult a tojás, a 2,8 százalékos és a 1,5 százalékos pasztőrözött ESL tej, a félbarna kenyér és a zsemle is. A trappista tömbsajt és a finomliszt is 10-10 százalékkal kerül többe, mint egy esztendővel ezelőtt. Ebben a kategóriában egyedül a tejes margarin ára csökkent, az 4 százalékkal kerül kevesebbe.

Forrás: agroforum.hu