Mezőgazdasági hírek

Nem kérnek ebből a támogatásból a magyar szőlőtermelők: rengeteg pénz maradt bent

2020. augusztus 17., hétfő
Habár a szőlőtermelőlnek idén is lehetőségük volt arra, hogy éljenek a zöldszüret lehetőségével, az eddigi adatok azt mutatják, hogy a tavalyinál kisebb területen döntöttek a fürtök megsemmisítéséről az érintettek. Az agrártárca szerint az 5,1 milliárd forintos támogatási keret ötödét nem használták fel a gazdák. Míg tavaly a túlkínálat, idén a koronavírus-járvány miatti piaci helyzet indokolta az intézkedést.

Az előzetesen becsültnél kevesebb termelő élt az idén a zöldszüret lehetőségével – írja a Magyar Nemzet. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint ebben az évben összesen 2894,7 hektáron döntöttek a fürtök megsemmisítéséről a gazdálkodók, ami az ország borszőlő-termőterületének 4,6 százalékát jelenti. A tárca kiemelte, a gazdálkodók nem használják ki a kompenzációra rendelkezésre álló 5,1 milliárd forintot, a jelenlegi becslések szerint megközelítőleg négymilliárd forintnyi támogatási igény beérkezése várható. Ennek alapján átlagosan mintegy 940 ezer forint dotációt kaphatnak a termelők hektáronként a zöldszüretelt terület átlagos hozamának függvényében. A zöldszüret lehetőségét az idén második alkalommal engedélyezte az Euró­pai Bizottság. Tavaly a jelentős bor­piaci túlkínálat, az idén pedig a koronavírus-járvány miatt a pincékben rekedt mennyiségek indokolták a döntést. A cél ugyanis az, hogy a szüreti időszakot ne árnyékolják be piaci feszültségek.

Forrás: MTI fotó: Szigetváry Zsolt

A zöldszüret mellett Brüsszel a krízislepárlás támogatását is lehetővé tette. Ez az intézkedés a pincékben lévő, jellemzően silányabb minőségű borok kisöprését hivatott elősegíteni. A krízislepárlásra 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 250 ezer hektoliter borra igényelhető támogatás ebben az évben. A tárca szerint a lépés valós megoldást jelenthet azoknak a bortermelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. A támogatást 2020. július elseje és szeptember 25-e között igényelhetik az érintett borászatok. Az intézkedés keretében két lepárlóüzembe is beszállíthatják a termelők a krízislepárlásra szánt boraikat: a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt.-be, valamint a kunfehértói Arany Kapu Borászati Melléktermék Feldolgozó Zrt.-be. A két lepárló folyamatosan veszi át a termelőktől a borászati termékeket. Azt, hogy végül mennyi bort dolgoznak fel az üzemek, a minisztérium szerint egyelőre korai lenne megbecsülni, a tényleges mennyiségre az intézkedés lezárása után derül majd fény.

A fent említett két borpiaci intézkedésen túl az agrártárca a következő három évben jelentős összeggel támogatja a magyar borok népszerűsítésére az EU határain belül és a harmadik országok piacain. A több milliárd forintból – európai uniós források felhasználásával – megvalósuló programon felül a kormány a gazdaságvédelmi alapból 25 milliárd forintnyi többletforrást biztosított az agrártárca számára a mezőgazdasági termelők, termelői szervezetek és élelmiszeripari vállalkozások részére a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére. Ebből a szőlő-bor ágazat 1,8 milliárd forintra pályázhat. A támogatást azok vehetik igénybe, akik a saját megtermelt szőlőjükből készítik a bort, illetve vállalják, hogy az idén korlátozzák az adott ültetvény hozamát. Fontos kitétel az is, hogy a borok legalább húsz százalékát közvetlenül a fogyasztóknak, vagy a vendéglátásban értékesítik. A támogatás mértéke hektáronként 120–600 ezer forint az említett két értékesítési csatorna összesített arányának megfelelően.

Forrás: agrarszektor.hu