Mezőgazdasági hírek

Nem kell a luxus marhahús a magyaroknak: itthon tenyésztik, de csak a külföldiek viszik

2020. október 2., péntek
Négyszáz vörös és fekete Angus, valamint száz Murray Grey anyatehén legel az őszi legelőkön a Dráva árterében és annak közelében, Somogyudvarhely határában. Az Angusok itteni története negyed évszázada, az Ausztráliában őshonos másik fajtáé öt évvel ezelőtt kezdődött, ez a két húsmarha fajta az, amely a különböző teszteken talán a legjobb húsminőséget produkálja. Az Agrárszektor az állatok tulajdonosával, Mihalecz Andrással beszélgetett, akitől megtudtuk, azt sajnálja a legjobban, hogy a kiváló minőségben felnevelt állatok 90 százaléka külföldi feldolgozókhoz kerül.

2003-ban a program szakmai segítéséhez ide költözött Kanadából Henry McCarthy, az „első magyar cowboy”. Ő – többek között – azt vallotta, hogy húsmarhát legeltetni, jól tartani, csak lóhátról lehet. A lovaglás hozta össze Mihalecz Andrással, aki akkoriban állattenyésztő végzettsége ellenére kereskedelmi pozíciókban dolgozott. Közben a farm, Kaposvár határából Somogyudvarhelyre költözött. A falu és a környékbeli falvak legelőit a 90-es évek elejéig a háztájiban nevelt állatok és a tsz-ek gulyái használták, az ezredforduló körül azonban állatok híján ezek a területek teljesen elgazosodtak.

Mihalecz András közben előbb tanácsadó, majd ügyvezető lett a Rio Altonak keresztelt gazdaságban, az alapító halála után az örökösök ugyanis már nem akartak a központtól több mint 10 ezer kilométerre lévő vállalkozással foglalkozni. Az Agrárszektor kérdésére, miszerint változtatott-e valamit a gazdaságban, miután vezető lett, Mihalecz András elmondta, akkoriban a teljes állomány vörös Angus volt, ő azonban azonnal vásárolt feketéket is, ez számít ugyanis az eredeti fajtának.



Kiemelkedőbb a vérvonala, szakmai kifejezéssel: ennél a fajtánál nagyobb a szelekciós nyomás. Ezáltal a hús márványozottsága javítható. A két fajta egyébként tökéletesen illeszkedik egymáshoz. Most a két színváltozatból négyszáz anyatehén van a magyarországi Rio Alto farm tulajdonában. Van egy kis gulya a Galloway fajtából is, ami az Angus őse. Ezeket a gyönyörű, tarka egyedeket a szépségük miatt sokfelé hobbi állatként tartják – tette hozzá.

A 25 éve a Dráva mentére érkezett fajta értékesítésével soha nem volt gond, és Mihalecz András szerint a jelenlegi mennyiség kétszeresére is lenne vevő. A farmtulajdonos azonban úgy látja, Magyarországon még mindig rosszul menedzselt fajta az Angus. A magyar körülményekhez sokkal jobban alkalmazkodik, mint például az lényegesen jobban elterjedt Charolais fajta. A francia származású tehenek a dús legelőkön érzik jól magukat, míg az Angusok jól viselik a szélsőséges időjárást, jól elboldogulnak a prériken is, ahol sokkal többet kell menni a fűért, esetenként az ivóvízért. Kaliforniában is megél, ahol például a szárazság miatt szinte minden nyáron végig perzseli a legelőket a tűz. Kiváló ennek a fajtának a takarmányhasznosító képessége, és bizonyos mértékig képes kompenzálni még a tulajdonos szakmai hibáit is.

A Murray Grey fajtára Horn Péter akadémikus hívta fel a Rio Alto farm tulajdonosának figyelmét. Ilyen húsmarhából Európában csak néhány száz legelészett akkoriban az Egyesült Királyságban. A magyarországi meghonosítás öt évvel ezelőtt az Angusoknál már korábban bevált módszerrel történt. Először öt üszőt vásároltak Nagy-Britanniából és sok mélyfagyasztott embriót Ausztráliából (ott őshonos a fajta) és Kanadából. A Murray Grey-jel is megkezdték a fajtaátalakító nemesítési programot. Ma már száz tehén legelészik a Dráva melletti legelőkön.

Minden tenyésztő elégedett, aki eddig vásárolt az ausztrál eredetű fajtából – állítja az Agrárszektornak Mihalecz András. Kiváló, gondoskodó anyák, jó takarmányhasznosítók, márványozott húsúak ezek az állatok. Ráadásul a szélsőségesen meleg nyarakon, a hosszabb száraz időszakokban is jó a súlygyarapodásuk – emelte ki.

A hazai húsmarhaágazat dinamikusan fejlődött az elmúlt évtizedekben. Most már minden jelentősebb világfajta megtalálható a hazai karámokban, legelőkön, istállókban. Mihalecz András, mint sok más húsmarhatartó is, az értékesítési stratégiát hiányolja. Emiatt ugyanis a kiváló minőségű Magyarországon felnevelt húsmarháknak a 90 százaléka élő állatként hagyja el az országot. A feldolgozás haszna külföldi vállalkozók zsebébe kerül, vagyis az értékes fehérjét nem a magyar asztalokon tálalják fel.

Forrás: agrarszektor.hu