Mezőgazdasági hírek

Nem áll meg az őrült tempójú drágulás a terménypiacokon

2022. március 4., péntek

A chicagói határidős búza kurzusa már több mint 25 százalékkal emelkedett ezen a héten, az Ukrajna elleni orosz invázió hónapokig visszafoghatja az utánpótlást. A kukorica napi kereskedési limittel emelkedett. Chicagóban tegnap a búza 7,1 százalékkal, a kukorica 3,2 százalékkal, a szójabab pedig 0,5 százalékkal drágult. A repce árszintje 2,5 százalékkal csökkent. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a szójabab kurzusa is emelkedett a következő határidőre.

A chicagói búza határidős jegyzésárai napi limitjükkel újabb 14 éves csúcsra emelkedtek csütörtökön, mivel Oroszország Ukrajna elleni inváziója egyre inkább fokozta a fekete-tengeri térség gabonaexportjának jelentős leállásától való félelmet. A határidős kukorica ügyletek is megugrottak a kereskedési limitjükkel. Oroszország és Ukrajna adja a világ búza, kukorica és napraforgóolaj exportjának érdemi részét.

A tengerentúli májusi, júliusi és szeptemberi határidős búzaügyletek a kiterjesztett limittel emelkedtek. A legaktívabb kontraktus 2008 márciusa óta a legmagasabb szintre ugrott.

Az egyhetes háború miatt bezárták az ukrán kikötőket, és példátlan nyugati pénzügyi szankciókat indítottak Oroszország ellen, így a terményvásárlók rohannak alternatív beszállítói forrásokat keresni. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közölte, hogy a magánexportőrök 337 000 tonna amerikai kukoricát adtak el ismeretlen célállomásokra a 2021/22-es gazdasági évre.

A rövid távú gabonaellátásra való vadászat támogatta a közeli határidőket. “Nagyon nagy a tevékenység a közeli pozíciókban, mert az emberek azon töprengenek, hogyan fedezzük az idei szezon készleteit, az egyik exportországgal nem lehet szállítani, a másikhoz pedig nem akarnak fordulni” – mondta egy európai kereskedő, Ukrajnára, illetve Oroszországra utalva.

Elemzők szerint a fekete-tengeri ellátás hosszabb távú megszakadásának kockázata is nő, mivel a háború károsítja Ukrajna infrastruktúráját és termőföldjeit, miközben a nyugati szankciók sújtják az Oroszországgal folytatott kereskedelmet.

Európában a malmi búza 381,75 euróba, a kukorica 379 euróba, a repce 809,75 euróba, a takarmánybúza pedig 276,5 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Forrás: agroforum.hu