Mezőgazdasági hírek

Nagy port kavart az unió új mezőgazdasági stratégiája: de miről is szól valójában?

2020. június 9., kedd
A Termőföldtől az asztalig az Európai Green Deal egyik legfontosabb stratégiája, amely a teljes élelmiszer-rendszerek kifogástalanabbá, egészségesebbé és környezetbarátabbá tételét célozza. Az élelmiszer-termelés és előállítás ugyanis, ha nem fenntartható, nem lehet ellenálló az olyan krízisekkel szemben, mint most a koronavírus-járvány.

A Bizottság azon az állásponton van, hogy az emberiségnek újra kell terveznie az élelmiszetermelését, ugyanis ez tehető felelőssé az üveghatásúgáz-kibocsátás közel egyharmadáért, a természetes erőforrások nagy részének felhasználásáért, a biodiverzitásban tapasztalható veszteségekért és olyan egészségügyi problémákért is, mint az alul- és a túltápláltság, emellett pedig nem nyújt tisztességes gazdasági megtérülést és megélhetést az ágazat elsődleges szereplőinek, olvasható az Európai Bizottság oldalán.

A Bizottság szerint azzal, ha az emberiség egy fenntarthatóbb útra tereli az élelmiszer-termelését, egyben új lehetőségeket is nyit az élelmiszer-értéklánc szereplői számáta. Az új technológiák és a tudományos felfedezések, kombinálva az egyre növekvő termelői és fogyasztói tudatossággal, valamint az igénnyel a fenntartható módon megtermelt élelmiszereket illetően, ezek minden érdekelt számára fontosak lehetnek. A stratégia az élelmiszer-előállítás, -feldolgozás, -elosztás és -fogyasztás területein is komoly változásokat hozna. A Termőföldtől az asztalig stratégia egy olyan, fenntartható élelmiszer-rendszerre való átállás gyorsítását célozza, amely:

  • semleges, vagy pozitív hatással van a környezetre;
  • segít semlegesíteni a klímaváltozást, de képes alkalmazkodni annak hatásaihoz;
  • segít a biodiverzitás javulásában;
  • megvalósítja az élelmiszer-, tápanyag-biztonságát, valamint javítja közegészségügy helyzetét, valamint mindenki számára biztosíja a hozzájutást a megfelelő mennyiségű, biztonságos, tápláló és fenntartható módon termelt élelmiszerhez;
  • biztosítja az élelmiszerek megfizethetőségét, miközben méltányosabb gazdasági hozamot generál, előmozdítja az Európai Unió ellátási ágazatának versenyképességét és előmozdítja a tisztességes kereskedelmet.

A stratégiának vannak szabályozási és nem szabályozási kezdeményezései, és vallja, hogy a méltányos átállásban a közös európai mezőgazdasági és halágazati politikák játszhatnak kulcsszerepet. A stratégia végrehajtásának és a fenntartható élelmiszer-politika kidolgozásának támogatása érdekében javaslatot nyújtanak be a fenntartható élelmiszerrendszerek jogi keretére. Összegezve a Covid-19 világjárvány tanulságait, a Bizottság készenléti tervet fog kidolgozni az élelmiszer-ellátás és az élelmezésbiztonság biztosítása érdekében. Az Európai Unió kereskedelempolitikája és a nemzetközi együttműködési eszközök révén támogatja a fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszerekhez való globális átmenetet.

A tisztességes, egészséges és környezetbarát élelmezési rendszerre való áttérés lehetővé tétele és felgyorsítása érdekében a tanácsadási szolgáltatások, a pénzügyi eszközök, valamint a kutatás és az innováció is nélkülözhetetlenek, mivel segíthetnek a feszültségek feloldásában, megoldások kidolgozásában és tesztelésében, az akadályok leküzdésében és az új piaci lehetőségek felfedésében. A stratégiát és az Európai Uniót jelenleg számos kritika éri amiatt, hogy a Termőföldtől az asztalig és a Green Deal megvalósítása során úgy róna többletterheket a mezőgazdasági ágazat szereplőire, hogy közben jelentős forrásokat vonna el a területről.

Forrás: agrarszektor.hu