Mezőgazdasági hírek

Nagy lépések történtek a magyar hal- és vadgazdálkodásban

2022. február 18., péntek

A magyar vadászok a rájuk bízott értékekkel felelősen gazdálkodva, korszerű, hosszú távon is fenntartható vadgazdálkodást végeznek – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 28. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás megnyitóján. A vadászható fajok állományának kezelése hazánkban mintegy 30 milliárd forintot jelent évente. A tárcavezető beszélt arról is, hogy az egyre népszerűbbé váló horgászturizmus is százmilliárdos nagyságrendben járul hozzá a gazdasághoz. 

Nagy István hangsúlyozta, hogy a kormány 2013-ban azzal a céllal állította fel az Országos Vadgazdálkodási Tanácsot, hogy megteremtse a vadgazdálkodás széles körű társadalmi és tudományos, szakmai megalapozása, valamint az állami tulajdonú vad védelméhez fűződő érdekek közti összhangot. Az agrárminiszter kiemelte, idén márciusban tarthatják alakuló üléseiket a Területi Vadgazdálkodási Tanácsok is, melyek fontos szerepet játszanak a megyei szakmapolitikai célok megfogalmazásában és a szakmai, illetve érdekképviseleti szervezetek vadászati ágazatot érintő, egységes megyénkénti álláspontjának kialakításában.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy a korábbi években a vadkárbecslésre nem volt hazánkban egységes eljárásrend, ennek orvoslása érdekében jött létre a Vadkárfelvételi és Értékelési Útmutató és az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató. Emellett ugyan csak tavaly jelent meg a magyar agár vadászati alkalmassági vizsgaszabályzat is. Nagy István kitért arra is, hogy a szürke fogoly megmentése érdekében az Agrárminisztérium a vadászatra jogosultak bevonásával az egyedszám gyarapítása érdekében stratégiát készít.A miniszter nemzeti kötelességnek nevezte a természetes vizeink megóvását és a hosszú múltra visszatekintő magyar horgászkultúra tradícióinak megőrzését. A magyar kormány ezért stratégiai szövetségeseként tekint a hazai horgászok immáron csaknem 800 ezer főt számláló közösségére. Nagy István kiemelte, az elmúlt három évben több mint 150 horgászszervezet részesült összesen csaknem 450 millió forint értékű haltelepítési támogatásban. 2020-ban pedig megvalósulhatott a magyar halgazdálkodás történetének legnagyobb haltelepítési akciója is. Emellett a halállomány nagyságának és sokszínűségének megőrzése érdekében kiemelt figyelmet fordítanak a vízminőség megőrzésére is. Ehhez az elmúlt években, 137 támogatott horgászszervezet munkája révén, összesen 165 millió forint értékű, a vízminőség javítását szolgáló eszközpark jöhetett létre – sorolta a miniszter. Nagy István jelezte, 2018. január 1-jétől az étkezési hal áfája 27-ről 5%-ra mérséklődött, a „Minőségi Magyar Hal” tanúsító védjegy pedig valódi garanciát jelent a vásárlók számára a haltermékek kiváló minőségét illetően.

A miniszter elmondta, a horgászok természeti értékeinkhez hű tevékenységükkel hozzájárulnak az őshonos halállomány és az élőhelyek védelméhez, illetve a vízparti szolgáltatások fejlesztéséhez. Ennek köszönhetően egyre népszerűbb a horgászturizmus is, amely összességében 100 milliárdos nagyságrenddel járul hozzá a gazdasághoz. Nagy István kitért a tavalyi évben nagy sikerrel lezajlott „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra, és köszönetét fejezte ki a rendezvény lebonyolításában közreműködő háttérintézményeknek, köztük kiemelve a nemzeti park igazgatóságokat és az állami erdőgazdaságokat.

Forrás: agrarszektor.hu