Mezőgazdasági hírek

Nagy áttörés jöhet a fertőző állatbetegségek elleni harcban

2021. április 9., péntek

Az Egyesült Királyság tudósai egy nem mindennapi dolgot hoztak létre annak érdekében, hogy a baromfik egészségi állapotát tanulmányozni tudják: háromdimenziós szövetkultúrákat fejlesztettek ki, amelyek a csirkebelet imitálják. Ez által olyan megbetegedéseket tudnak vizsgálni, mint például a szalmonella és a madárinfluenza, sőt, még a zoonózisos fertőzéseket is alaposabban fel tudják deríteni.  

A tudósok az őssejtekből növesztett, kifordított miniatűr beleket, más néven enteroidokat hoztak létre a baromfik bélbiológiájának kutatására – írja a FarmingUKA 3D-s modellek fejlesztése tovább fogja támogatni a gyakori fertőzések és a csirke immunitás kutatását – állítják a Roslin Intézet tudósai. Továbbá abban is segíteni fogják a kutatókat, hogy jobban megértsék a csirkék betegségekre adott immunválaszát is.

A britek fejlesztése támogathatja a csirkebélre irányuló takarmány-adalékanyagok, oltások és gyógyszerek tesztelését is, az ipari partnerekkel végzett munkával pedig meghatározhatják a csirkefajták bél egészségi állapotát. A tudósok úgy hozták létre a mini beleket, hogy a belső bélfelület a külső részükön található. Ez a hozzáférhető felület lehetővé teszi a kutatók számára, hogy könnyen kitegyék a szöveteket a betegségeket okozó organizmusoknak és takarmány-adalékanyagoknak, majd nyomon kövessék a hatásokat.Az enteroidok az első olyan mini bélmodellek, amelyek természetesen tartalmazzák az immunrendszer sejtjeit, lehetővé téve ezzel a csirke fertőzésre adott válaszának átfogóbb megértését. Tessa Nash, a Roslin Intézet munkatársa szerint a madarak gyomor, – és bélrendszerének tanulmányozását régóta akadályozta a sejttenyésztési eszközök hiánya.Ezeknek az új mini beleknek a kifejlesztésével most tanulmányozhatjuk azokat a betegségeket, amelyek fontosak a baromfiipar számára, beleértve a zoonózisos fertőzéseket is – mondta.

Azokat a betegségeket hívják zoonózisos fertőzéseknek, amelyek állatról emberre képesek átterjedni. Lonneke Vervelde, az Intézet professzora hozzátette: A kifordított organoidok segíthetnek megérteni, hogy a csirkék bélszövete hogyan reagál a betegségekre, a takarmány-adalékanyagokra, valamint a táplálkozási és hőstresszre – így pedig időt lehet spórolni és a szükséges állatok számát is tudják csökkenteni.

Forrás: agrarszektor.hu