Mezőgazdasági hírek

Műtrágyázás hatékonyságának növelése digitális eszközökkel?

2022. január 17., hétfő

A műtrágyák kulcsfontosságú alapanyagok a hatékony növénytermesztéshez. Azonban a magas műtrágya árak mellett fontossá vált a minél hatékonyabb tápanyag-utánpótlás.

Célszerű pontosan annyi hatóanyagot kijuttatni, amennyit a növény fel tud használni. A műtrágyák fontos termésnövelő anyagok, melyek használatával a gazdaság eredményességeszignifikánsan növelhető. A tápanyagutánpótlás megfelelő tervezése nemcsak pénzügyi okokból, hanem fenntarthatósági szempontból is fontos. A komplex (NPK) – és nitrogén (N) műtrágyák adagolása és kijuttatása kézzel is megtervezhető, de ma már digitális eszközök is rendelkezésre állnak. Tápanyag-utánpótlási terv készítésnél számos szempontot kell figyelembe venni, mint például az elvárt hozam, talajtípus, a különböző növények eltérő igényei, műtrágyatípusok, a növények fejlődési szakaszai stb. Ezenkívül elengedhetetlen a kijuttatás megfelelő idejének meghatározása. Egyrészt jogszabályi kereteket kell figyelembe venni, másrészt az alkalmazott műtrágya hatékonysága a növények tápanyag-felvételi képességétől függ. Hogyan lehetséges ennyi tényezőt figyelembe venni a tervezés során?

A válasz a digitális eszközökben keresendő

A tápanyagutánpótlás tervező alkalmazások számos növénykultúra adatait tartalmazzák. Világszerte érvényes agronómiai irányelvek kerülnek az adatbázisba, miközben a számítási képleteket a különböző regionális körülményekhez igazítják. Miután a felhasználó megadja a szükséges termelési információkat, például a hozamot, az előveteményt, a korábbi műtrágya- és szervestrágya felhasználást, és a talaj tápanyag-ellátottságát, a számítás másodpercek alatt elvégezhető, és az eredmény átlátható módon jelenik meg. A tápanyagutánpótlás – különösen a komplex (NPK) műtrágyák szempontjából – nem korlátozódik egyetlen termelési évre. Mi a helyzet a vetésforgóval?Egy eszköz közel 100 növénykultúrához

A komplex (NPK) műtrágyák hatása hosszú távú, mivel a bennük lévő tápelemek, mint például a kálium és foszfor több éven keresztül a talajban maradnak és felvehetők a következő növények számára is. Ezért a digitális tervezőeszközöknek képesnek kell lenniük a több éves vetésforgók teljes időszaka alatti tápanyagutánpótlás optimalizálására. A Borealis L.A.T  agronómiai szakértő csapata kidolgozta a NutriGuide® tápanyagutánpótlás tervezési programot. Ez egy ingyenesen használható webalkalmazás, amely könnyedén képes kezelni az összes fent említett feladatot. A komplex (NPK) műtrágyáktól a nitrogén (N) műtrágyákig, a NutriGuide® a növények tápanyag szükséglete alapján számol, az igényekhez legjobban illeszkedő Borealis L.A.T terméket ajánlja, és a végén összesítő listát készít a műtrágya-rendelés gyors és egyszerű elvégzéséhez.

Több parcella – egy eszköz

A parcella adatok bevitele a tápanyagutánpótlás tervező programokba általában sok időt vesz igénybe, mivel mindent egyenként kell beírni és elmenteni. A Borealis L.A.T fejlesztői úgy alkották meg a NutriGuide®-ot, hogy egyetlen kattintással beemelhető a gazdaság összes parcellájának listája. Miután az adatállományt importáltuk, azonnal kezdhető az összes növénykultúrára és parcellára kiterjedő tápanyagutánpótlási terv készítése, mely évekre előre, a teljes vetésforgóra érvényes lesz.

Forrás: agroforum.hu