Mezőgazdasági hírek

Moszkva: már majdnem kész a dokumentum az ukrán export újra indulásáról

2022. július 18., hétfő

Az ukrán gabonaexport újraindítására vonatkozó orosz javaslatokat a tárgyaló felek “nagyrészt támogatták” a héten Isztambulban folytatott tárgyalásokon, és a megállapodás közel van – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tárca közölte, hogy az általa „fekete-tengeri kezdeményezésnek” nevezett munka hamarosan befejeződik.

Oroszország intézkedéseket javasolt annak biztosítására, hogy élelmiszereket szállítsanak külföldre, beleértve az orosz partnereket, hogy kizárják az ellátási láncok alkalmazását a kijevi rezsim fegyverekkel és katonai felszerelésekkel való ellátására, valamint a provokációk megakadályozására

– áll a közleményben.

Oroszországnak, Ukrajnának, Törökországnak és az ENSZ-nek a jövő héten alá kell írnia azt a megállapodást, amelynek célja a fekete-tengeri gabonaexport újraindítása Ukrajnából, amelyet az ottani háború súlyosan hátráltat. A február 24-i orosz invázió megakasztotta az ukrajnai kikötők exportját, több tucat hajó és mintegy 20 millió tonna gabona rekedt az odesszai silókban.

Moszkva tagadta a felelősségét az élelmiszerválság súlyosbodásával kapcsolatban, ehelyett a nyugati szankciók hatásait okolja saját élelmiszer- és műtrágyaexportjának lassításáért, Ukrajnát pedig a fekete-tengeri kikötőkkel kapcsolatos helyzetért.

Nem általános béketárgyalás

Az ukrán gabonaexportról szóló megállapodások nem vezetnek az orosz-ukrán tárgyalások újrakezdéséhez – mondta Leonyid Szluckij orosz képviselő, aki korábban részt vett Kijevvel béketárgyalásokon – jelentette a TASSZ állami hírügynökség.

3,6 millió tonnás betakarítás

Az ukrán mezőgazdasági termelők 3,6 millió tonna gabonát takarítottak be a 2022-es gabonatermésből a vetésterület mintegy 10%-áról – közölte az ukrán mezőgazdasági minisztérium. A tárca közleménye szerint a termésátlag 2,93 tonna hektáronként.

A minisztérium adatai szerint a mennyiségben 1,7 millió tonna búza 2,88 tonna hektáronkénti átlagterméssel, 1,8 millió tonna árpa 3,09 tonna hektáronként és 77 300 tonna borsó 1,84 tonna terméssel szerepelt.

A gabonatermés jóval elmarad a tavalyi szinttől, amit az elemzők és a termelők mind a műtrágyák és egyéb szükséges anyagok drágulásával magyaráznak, mind a kikötők elzáródása miatti drágulással, mind az ország déli részén tapasztalható kedvezőtlen időjárással, ahol jelenleg is folyik a betakarítás. Tavaly a búza 4,53 tonnát, az árpát 3,82 tonnát, míg a gabona termése 5,38 tonnát ért el hektáronként.

A tárca tájékoztatása szerint a gazdálkodók 133 700 hektárról, a vetésterület 11 százalékáról 679 200 tonna repcét is betakarítottak.

A kormány szerint az idei betakarítás mintegy 50 millió tonnára csökkenhet a gabonából és az olajos magvakból. A gazdálkodók mintegy 25%-kal csökkentették a vetésterületet Oroszország ukrajnai inváziója és egyes régiókban az ellenségeskedés miatt. Ennek eredményeként a gabonatermelés visszaeshet, az export pedig 30 millió tonnát tehet majd ki a 2022/23-as gazdálkodási szezonban, amely júliustól júniusig tart.

35,4 százalékos mínusz Ukrajna gabonaexportja július első hét napjában, az új 2022/23-as szezon első hónapjában 35,4 százalékkal, 598 000 tonnával csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a kijevi mezőgazdasági minisztérium. A minisztérium adatai szerint a júliusi export 435 000 tonna kukorica, 119 000 tonna búza és 40 000 tonna árpa volt.

2,5 millió tonna lett a júniusi export

Az ukrán mezőgazdasági export júniusban 2,5 millió tonnára nőtt a májusi mintegy 1,7 millió tonnáról a dunai kikötőkből érkező megnövekedett exportnak köszönhetően – közölte Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter.

Március óta sikerült egymillió tonnára növelnünk a dunai kikötőkön keresztüli szállítást

– mondta Kubrakov, hozzátéve, hogy a Duna másik torkolatának megnyitása a hajózás előtt tovább növeli a szállítmányokat

Forrás: agroforum.hu/