Mezőgazdasági hírek

Mostantól semmi sem állhat az aratás útjába: meghozta az ideális időt a július

2019. július 4., csütörtök

A június meleg időt hozott, a keleti országrészben sok csapadékkal, így ott a szántóföldi növények fejlődése látványosan felgyorsult. Ugyanakkor az ország többi részén is elegendő eső esett az elmúlt napokban, amelynek jelentős része hasznosult is. Több helyen elkezdődött már az aratás, és a hét nagyobb részén marad az erre alkalmas hőmérséklet, és időjárás egyaránt.

Ha visszatekintünk júniusra, akkor a csapadék mennyiségéről az mondható el, hogy a keleti országrészben az átlagostól több, míg nyugaton attól kevesebb hullott – írja a met.hu. Sokfelé súlyos károkat okozó felhőszakadás és villámárvíz alakult ki, máshol pedig csak egy-két csepp hullott. A csapadékból sokáig kimaradó északnyugati országrész és Fejér megye is kapott végül valamennyi esőt, bár annak mennyisége jócskán elmaradt az átlagostól, de az északi határszélen is maradtak kevésbé csapadékos területek. A hirtelen lezúdult eső sokfelé nem tudott kellően beszivárogni a talajba, a lejtős területekről nagy mennyiség lefolyt. Azért az országban jellemzően több hullámban és több napon is érkezett a csapadék, így jelentős része mégiscsak jól hasznosult. Június hőmérséklete (a hűvös május után) 3-4 fokkal volt magasabb a sokéves átlagnál, a kedvező nedvességi, hőmérsékleti és napfény viszonyoknak köszönhetően a növények fejlődése nagyon intenzív volt, a korábbi lemaradásból sokat behoztak.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

napraforgó és a kukorica fejlődése a meleg, nedves időben nagyon gyors, optimálisak a körülmények. A mostanában érő egyes gyümölcsfajtákra, de a gyomok és a kártevők számára is kedvező ez az időjárás. A kalászos növények és az őszi káposztarepce az érés fenológiai fázisában van, helyenként már el is kezdődött az aratás. Ezekre a növényekre innentől kezdve egészen a betakarítás végéig meleg, száraz idő lenne az ideális.

A következő napokban folytatódik a nyári, alapvetően száraz időjárás. Kedden és szombaton várható egy-egy hidegfront, mely elszórtan okozhat zivatarokat (akár hevesebbeket is), területi átlagban azonban országos, jelentős csapadék a hét végig nem valószínű. A talajszáradásával mérséklődik a párolgás üteme, a talaj vízkészlete 10-20 milliméterrel csökkenhet egy hét alatt. A hosszú nappalok és a kevés felhő miatt sok lesz a növények számára fontos napsütés. A hét nagyobb részén marad a meleg (25-30 fok közötti maximumok), arató idő, ami a legtöbb növényünk számára ideális. Alapvetően száraz levegő érkezik az ország fölé, így a páratartalom a nappali órákban alacsonyan alakul, a legmelegebb órákban országszerte 40, a nem frontos napokon 30 százalék alá csökken, ami a gombás megbetegedések számára nem lesz kedvező.

Forrás: agrarszektor.hu