Mezőgazdasági hírek

Most már biztos: nagyot bukhatnak azok a gazdák, akik ezt nem lépték meg

2022. szeptember 9., péntek

Víz nélkül nincs élet, a pazarlásnak is elmúlt az ideje, át kell gondolni a termelést, ez jól látszik – hangzott el a Kukorica Kör Egyesület kerekasztal beszélgetésén, melyet a 35. Bábolnai Gazdanapokon rendeztek meg. Idén minden termelőt arcon csaphatott a valóság, miszerint a klímaváltozás tényleg ránk rúgta az ajtót, óriási károkat szenvedtek a gazdák. Nem túl sok pozitív hangvételű hírt láthattunk, hallhattunk az elmúlt időkben az időjárással kapcsolatban, és valóban foghatják a fejüket az ágazat szereplői. Kérdés, hogy van-e innen visszaút, és, ha igen, mit kell tenni érte?

Fórián Zoltán, az Erste Bank agrárszakértője és a Kukorica Kör Egyesület alapító tagja elmondta, hogy idén nem lesz annyi mennyiségű kukorica, ami az igényeket ki tudja itthon elégíteni. Ilyen termésmennyiség mellett pedig nagy árkorrekcióra nem lehet majd számítani.

Az orosz-ukrán konfliktus, az energiaárak emelkedése és a történelmi aszálykár is komoly kihívást jelent az ágazati szereplőknek.

Már a kalászosok hozama is nagyon átlagon alul maradt, azt lehet mondani, hogy a Duna-Tisza közén az életben maradásért küzdenek, kapkodják a levegőt a gazdálkodók. Emellett az inputanyagok is az egekben vannak. El kell kezdeni gondolkodni és új technológiákat keresni. Szemléletváltás kell a kukoricatermesztésben, és az „így szoktukat” is el kell felejteni. Költséget kell csökkenteni vagy ugyanakkorából többet kihozni – a modern módszerek és precíziók ebben segítségünkre lehetnek

– fogalmazott Börcsök András, az Akrea Kft. tulajdonosa.

Bűdi Károly, az Agro-Tár Kft. termelésirányítója, mint fogalmazott, mindenki meg volt/van szeppenve az idei aszály miatt, de lényegében mindig voltak szélsőséges időjárási körülmények. Most a legnagyobb gondot a szabálytalan eloszlás okozta. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy volt, aki tavaly a 13 tonna termésnek tudott örülni, idén már a 3-nak is. 

Aki most kezedett el aggódni az aszály miatt, az vajon mit csinált az elmúlt 10-20 évben?

–        tette fel a kérdést.

Forrás: agrarszektor.hu