Mezőgazdasági hírek

Módosult a termőföld védelméről szóló törvény

2020. január 6., hétfő

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: Tfvt.) módosításával változnak a talajvédelmi hatóság engedélyével, vagy a hatóság felé történő bejelentéssel végezhető tevékenységek köre.

törvény szerint 2020. január 1-től továbbra is a talajvédelmi hatóság engedélyéhez – hatósági díjtételhez – kötött a
–    szennyvíz, szennyvíziszap és szennyvíziszap komposzt mezőgazdasági felhasználása,
–    nem mezőgazdasági eredetű nem veszélyes hulladék termőföldön történő felhasználása (pl. cefre), és
–    a mezőgazdasági termelés során keletkező nem veszélyes hulladék termőföldön történő felhasználása (kivéve a mezőgazdasági táblán keletkező növényi maradványok).

Az engedély legfeljebb 5 évre adható, de ellenőrzést követően a tevékenység megfelelőség esetén tovább folytatható.

Az engedélykérelemhez csatolni kell a talajvédelmi tervet, kivéve a mezőgazdasági eredetű nem veszélyes hulladékok esetét, mikor is elégséges a talaj tápanyagtartalmi, illetve a kijuttatandó anyag beltartalmi vizsgálata.

Engedélyeztetés helyett bejelentés-kötelessé vált – hatósági díjtétel nem realizálódik – a hígtrágya termőföldön történő felhasználása mellett január 1-től, a
–    talajjavítás (földhasználó hozzájárulása szükséges),

–    mezőgazdasági célú tereprendezés
–    talajvédelmi műszaki beavatkozásokat, valamint létesítmények (ha nem tartoznak más hatóság engedélyezési körébe).

A bejelentéshez is csatolni szükséges a talajvédelmi tervet, továbbá a tereprendezés illetve a műszaki beavatkozások során a kiviteli tervet is.

A szennyvíz, szennyvíziszap, a nem mezőgazdasági eredetű hulladék termőföldön történő hasznosításához, a tereprendezéshez és a műszaki beavatkozásokhoz a földhasználó és a tulajdonos hozzájárulás is szükséges.

Osztatlan közös termőföldterület esetében tulajdonosi hozzájárulásnak minősül a többségi tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonostársak hozzájárulása.

Forrás: agrotrend.hu / NAK