Mezőgazdasági hírek

Modern Gazdaság 2022

2022. április 1., péntek

A MATE Károly Róbert Campusa adott otthont Magyarország egyik legnagyobb, legrangosabb szakmai rendezvénysorozatának, a Modern gazdaság 2022-nek. A XXI. századi eszközökkel, pénzügyekkel, valamint a pályázatokkal foglalkozó előadásokat több mint 150 résztvevő hallgatta meg. A rendezvény a szakmai fejlődés mellett lehetőséget kínált a kapcsolatépítésre és a tapasztalatcserére is.

A konferencia szervezőinek elsődleges célja az volt, hogy rávilágítsanak, a jelenlegi megváltozott gazdasági helyzetben az egyetlen kiút a precíziós gazdálkodás és az agrárdigitalizáció térnyerése – összegezte Török Gyula. Az Agrárközösség Kft. ügyvezetője elmondta, komoly nehézségekkel kell a gazdáknak szembenézniük a XXI. században. Ezek közül jelenleg az egyik legkomolyabb, az orosz-ukrán háború, ami növekvő input anyagárakat és folyamatosan változó piacot eredményez. Mivel Oroszország és Ukrajna nagy termelőként volt jelen a világon, a megváltozott gazdasági helyzet jelentős lehetőségeket nyitott meg a magyar és európai agrárium előtt.

Komoly kihívások elé állítja a szakembereket az időjárás is. Elég csak az idei rendkívül száraz, csapadékmentes és meleg télre gondolni. Török Gyula szerint a precíziós műszerek alkalmazásával megszüntetni természetesen nem, de csökkenteni lehet a klímaváltozás hatásait.

Robbanásszerű fejlődés zajlik az agráriumban, amit természetesen az oktatásnak is követnie kell. Fontos, hogy a fiatal agrárszakemberek naprakész tudással, informatikai, gazdasági, műszaki és technológiai ismeretekkel is felvértezve, a legmodernebb technikákat és technológiákat ismerve lépjenek ki a munkaerőpiacra – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora elmondta, a XXI. század nemcsak Magyarországon, hanem Európában is arról szól, hogyan lehet növelni a mezőgazdaság hatékonyságát, hogyan lehet egyre több embert ellátni élelmiszerrel és hogy ez milyen eljárásokkal, milyen környezeti, fenntarthatósági szempontok mellett érhető el. Ma már egyértelműen látszik, hogy az eredményesség kulcsa a technológiai színvonal változtatásában, vagyis a digitalizáció, a robotizáció és a precíziós technológiák alkalmazásában van.

A résztvevők nem csak olyan szakmai újításokkal ismerkedhettek meg, mint a drónos permetezés, precíziós talajmintavétel vagy a multispektrális kamerák jelentősége. Az előadóknak hála például arra is választ kaptak, hogyan tartsanak meg egy nyertes pályázatot vagy hogy mik az első lépések a digitalizáció felé.

A modern technológiák alkalmazásában a pályázati támogatások is komoly segítséget tudnak nyújtani. Hamarosan kezdődik a következő pályázati ciklus, a 2023-2027-es. Erre legkorábban 2022 végén nyújthatják be a gazdák pályázataikat.

Forrás: karolyrobertcampus.uni-mate.hu